Stručni skup za učitelje o sigurnijem internetu

Stručni skup za učitelje o sigurnijem internetu

racunalo i djecaAgencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 11. siječnja 2013. u Graditeljskoj tehničkoj školi u Zagrebu državni stručni skup za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u području preventivnih programa o temiSigurnost na internetu – privatnost i zaštita osobnih podataka”. Oko 160 sudionika pratilo je skup na kojem su izlaganja održali vrsni stručnjaci, među kojima i učitelji koji u odgojno-obrazovnom procesu uspješno primjenjuju internet, pripremajući učenike za njegovo odgovorno i sigurno korištenje.

 

Skup je započeo panel – raspravom “Privatnost na internetu i zaštita osobnih podataka – stvarni problemi” u kojem su sudjelovali učitelji i profesori Lidija Kralj, Sandra Vuk, Sonja Lušić Radošević i Goran Podunavac te iznijeli svoja iskustva u radu s učenicima u području stjecanja informatičkih znanja i usvajanja pravila ponašanja na internetu.  Potom je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić održao izlaganje o zaštiti osobnih podataka djece te je odgovarao na brojna pitanja vezana za zaštitu privatnosti djece u školi. Učiteljica i urednica digitalnog časopisa za učitelje “Pogled kroz prozor” Lidija Kralj govorila je o digitalnim tragovima koje korisnici ostavljaju na internetu, a viša savjetnica za informatiku, računalstvo i tehničku kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO) Viktorija Hržica izvijestila je o aktivnostima u Nacionalnoj kampanji “Sigurniji internet za djecu i mlade”.

O mogućnostima prevencije cyberbullyinga u školi govorila je viša savjetnica za stručne suradnike u AZOO Ivana Biljan, a Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održala je izlaganje “Internet – novo igralište”. Predstavnici CARNeta Darko Perhoč i Filip Vlašić izvijestili su o aktivnostima nacionalnog CERT-a te o važnim aspektima zaštite privatnosti na društvenim mrežama, a predstavnice Agencije za mobilnost i projekte Europske unije Dunja Babić i Jelena Goričanec o mogućnostima sudjelovanja učenika i nastavnika u međunarodnim projektima uključujući i sigurne društvene mreže poput eTwinninga. O ulozi policije u zaštiti djece na internetu govorili su Renato Grgurić i Danko Salopek iz MUP-a.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.