Studijski posjet stručnjaka u području suzbijanja nasilja u obitelji iz Beograda

Studijski posjet stručnjaka u području suzbijanja nasilja u obitelji iz Beograda
beograd_1_p4230313Ured pravobraniteljice za djecu posjetili su 23. travnja 2009. predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija iz Beograda koje rade na suzbijanju nasilja u obitelji i zaštiti žena i djece – žrtava obiteljskog nasilja. Pravobraniteljica Mila Jelavić i njezine suradnice predstavile su rad Ureda u području zaštite prava djece, s naglaskom na zaštiti od nasilja te na zbrinjavanju djece bez roditeljske skrbi.

Posjet je organizirao zagrebački Centar za žene žrtve rata – ROSA, u sklopu projekta “Razmjena iskustava i edukacija u svrhu unapređenja mehanizma rodne ravnopravnosti i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja u Srbiji”. Projekt financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, u području međunarodne razvojne pomoći.
Osam predstavnika centara za socijalnu skrb, policije, prekršajnih sudova te nevladinih organizacija iz Srbije borave u Hrvatskoj od 21. do 24. travnja, a u sklopu studijskog boravka, osim Ureda pravobraniteljice za djecu, posjetit će Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, policiju, pravosudne institucije i druga nadležna tijela i organizacije koje se bave navedenom problematikom.
U razgovoru s Milom Jelavić i njezinim savjetnicama Gordanom Filipović, Lidijom Petrović i Majom Flego iznijeli su niz pitanja o ovlastima i načinu rada pravobraniteljstva za djecu, o propisima i njihovoj primjeni, kao i o učinkovitosti u ostvarivanju Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji.