Susret gradova i općina prijatelja djece u Opatiji

Susret gradova i općina prijatelja djece u Opatiji

Opatija 1Na poziv gradonačelnika Opatije pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sudjelovala je 13. rujna 2013. na Sedmom susretu gradova i općina prijatelja djece, čiji je domaćin bio Grad Opatija. Uz 200 djece i njihove pratioce-koordinatore iz 23 hrvatska grada i općine koji nose naslov prijatelj djece, ovogodišnjem susretu prisustvovala su i djeca iz Slovenije. Tema susreta bila je dječja participacija.

 

U cjelodnevnom programu, uz zajednički plenarni dio, organizirane su i zasebne radionice za djecu i odrasle. Skupu su prisustvovali brojni predstavnici institucija i lokalne zajednice, a među uzvanicima koji su pozdravili sudionike susreta bila je i pravobraniteljica za djecu. Istaknula je važnost dječjeg sudjelovanja u svemu što ih se tiče i pozvala ih na aktivizam i zauzimanje za svoja prava.

Na skupu je bio i dječji gradonačelnik Opatije Ivan Tancabel, koji je u svojem izlaganju prikazao način rada njihovog vijeća, dinamiku organiziranja dječjeg gradskog vijeća te brojne aktivnosti. Dječje gradsko vijeće Grada Opatije sastaje se jednom u tri mjeseca, za njih se redovito organizira i neko studijsko putovanje, imaju potporu lokalne zajednice i uključeni su u društvene tokove u svome gradu.

U Akciji gradovi i općine prijatelji djece, koju podržava Savez društava Naša djeca Hrvatske, sudjeluje 90 gradova od kojih 40 nosi naslov prijatelja djece.