Susret s predstavnicima Otvorene računalne radionice

Susret s predstavnicima Otvorene računalne radionice

otvorena_rr_smallPredstavnici Udruge Otvorena računalna radionica “Svi smo protiv” posjetili su 14. travnja 2009. pravobraniteljicu Milu Jelavić kako bi joj prikazali rad svoje udruge i predložili suradnju u projektima namijenjenim djeci. Predsjednik Udruge Mladen Plazibat i njegov suradnik Duško Tadić predstavili su svoj projekt “Darujmo im prozor u svijet”, u sklopu kojeg prikupljaju i popravljaju otpisana računala te ih daruju onima koji si ih sami ne mogu priuštiti. Na taj način opremili su i niz računalnih radionica namijenjenih djeci i mladima u raznim područjima Hrvatske.

Udruga pod geslom “Računalna radionica jednakih mogućnosti” okuplja djecu i odrasle s teškoćama u razvoju, djecu s poremećajima u ponašanju te svu ostalu djecu koja nemaju pristup računalnoj opremi. Obučava ih za korištenje računala, programiranje, ali i za popravak i održavanje računala, a svoj prostor u Zagrebu, u Remetinečkoj 60, stavila je na raspolaganje mladima tijekom cijelog tjedna. Svoj termin ondje imaju i učenici Centra za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” Zagreb.

Udruga je zatražila potporu pravobraniteljice kako bi potaknuli što više institucija, posebno ministarstava te raznih tvrtki koje su dužne otpisati elektronički otpad, ali i osigurati njegovo propisno zbrinjavanje, da stara računala ustupe Otvorenoj računalnoj radionici. Tako će svi zajedno pomoći da se stara računala “vrate u život” i daruju upravo onima kojima su najpotrebnija, a posebno ranjivim i često marginaliziranim skupinama djece i odraslih.

Na sastanku su, uz pravobraniteljicu, bile i savjetnice Tanja Opačak i Maja Flego.

Udruga trenutno raspolaže s prostorom od 150 m² u vlasništvu Grada Zagreba u kojem se nalazi igraonica s 15 umreženih računala te radionica za popravak i obnovu računala. Udruga broji 420 članova, od toga 60 odraslih. Tijekom proteklih sedam godina volonteri udruge obnovili su uz prilagodbu i darovali, zajedno sa ustanovama i tvrtkama koje su ustupile otpisanu opremu, ukupno 2724 računala domovima za nezbrinutu djecu, osobama s invaliditetom, udrugama i mnogim drugima koji su u potrebi, a nisu u mogućnosti nabaviti računalo. Aktivnosti Udruge mogu se pratiti na web stranici www.orr.hr.