Svečano otvorena izložba “Poznajem i poštujem dječja prava”

Svečano otvorena izložba “Poznajem i poštujem dječja prava”

izlozba2015.malaU povodu Međunarodnog dana prava djeteta pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je, u petak 20. studenoga 2015. u podne, u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu, upriličila svečano otvaranje izložbe učeničkih likovnih radova pod naslovom “Poznajem i poštujem dječja prava”. Izložba je rezultat suradnje pravobraniteljice za djecu s učenicima Škole likovnih umjetnosti Split u zajedničkom nastojanju da se Konvencija o pravima djeteta svojim značenjem i porukama što više približi djeci i mladima.

Svojim kreativnim i razigranim izrazom, uz svesrdnu podršku svojih profesora, splitski su učenici ispričali vlastitu priču o dječjim pravima koja će naći put do svih generacija. Njihovi radovi potiču na razmišljanje i pozivaju na dijalog, ali i na poštovanje i aktivno zagovaranje dječjih prava.
Pozdravljajući okupljeno mnoštvo djece i mladih i druge goste pravobraniteljica Ivana Milas Klarić istaknula je kako dječje ilustracije Konvencije o pravima djeteta, koje će sljedećih godu dana biti izložene i dostupne posjetiteljima u Maloj kući dječjih prava, ispunjavaju taj prostor vrijednim i poticajnim porukama i za djecu i za sve odrasle koji se bave zaštitom prava djece.

Izlozba2015 masovkaCiljevi suradnje pravobraniteljice za djecu i Škole likovnih umjetnosti Split bili su ponajprije zainteresirati učenike za dječja prava, upoznati ih s Konvencijom o pravima djeteta te potaknuti na kreiranje djeci razumljivih i bliskih poruka, ali i prikazati te poruke javnosti i, na koncu, zajedno izraditi Kalendar za 2016. godinu, kao svojevrsni vodič kroz Konvenciju. Na sličan je način prošle godine nastala izložba radova učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb te isto tako poučan Kalendar o Konvenciji. Pravobraniteljica je najavila kako je cilj uključiti što više djece iz cijele Hrvatske u takav način rada, kojim se, i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, afirmira sudjelovanje mladih u promicanju dječjih prava. A za nekoliko godina, u prigodi obilježavanja 15. obljetnice Ureda pravobraniteljice za djecu 2018. godine, plan je organizirati veliku zajedničku izložbu tako nastalih učeničkih radova.

izlozba2015.veca 2Ravnatelj Škole likovnih umjetnosti iz Splita Mladen Bilankov istaknuo je da je u poštovanju dječjih prava najvažnije: uvažiti, razumjeti i dati potporu djeci, a to su načela ujedno bile i vodilje u nastanku izložbe. “Djeca, dodao je, imaju svoja prava bez “ako”. Kad dobiju jedinicu ili neopravdani sat, prava se ne ukidaju, ona su neotuđiva, ali uvijek ima onih koji ih kradu i otuđuju i zato je važno da djeca za njih znaju”, rekao je Bilankov, ističući kako su svojim ostvarenjima njegovi učenici unijeli toplinu u pravne formulacije Konvencije o pravima djeteta.
Uime svojih kolega izložbu je službeno otvorila učenica Dominika Bilač, koja je istaknula kako su ono svojim raznovrsnim radovima nastojali pokazati dječji svijet i odraslima poručiti da se pokušaju uživjeti u dječju viziju svijeta.izlozba2015.veca1ANa otvaranju izložbe okupili su se i članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – MMS-a iz cijele Hrvatske. Istoga dana u popodnevnim satima održan je i njihov službeni radni sastanak, a cilj je bio završiti rad na njihovom ovogodišnjem projektu usmjerenom sprečavanju „nevidljivog“ vršnjačkog zlostavljanja.

MMS malaNaime, članovi MMS-a uočili su da verbalno i psihičko nasilje i zlostavljanje često nisu na vrijeme prepoznati, zbog čega mnoga djeca trpe dugotrajne posljedice. Istraživanjem tog problema bavili su se i u suradnji s mladim savjetnicima pravobranitelja za djecu iz drugih europskih zemalja. O njihovim zajedničkim naporima snimljen je i film u kojem je sudjelovalo mnoštvo djece i mladih iz 11 zemalja. Ovaj svoj projekt MMS je zaokružio završnim dokumentom koji su nazvali MMS-ova strategija protiv nasilja – “Stop tišini koja boli!“. Strategija će uskoro biti upućena javnosti te institucijama i tijelima pozvanim na djelovanje u sprečavanju nasilja među djecom.

MMS vel