Švedsko veleposlanstvo u Hrvatskoj obilježilo Dan svete Lucije

Švedsko veleposlanstvo u Hrvatskoj obilježilo Dan svete Lucije

Na poziv veleposlanice Kraljevine Švedske Diane Helen Madunic, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević bila je 11. prosinca 2019. na prigodno organiziranoj proslavi Dana svete Lucije, na kojoj su prisustvovali predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, akademske zajednice te brojni drugi visoki uzvanici.

Proslava je održana u Crkvi sv. Katarine u Zagrebu te je tom prigodom nastupio zbor mladih i izveo nekoliko pjesama koje se tradicionalno pjevaju na Dan svete Lucije u Švedskoj. U nastavku svečanosti organizirano je prigodno druženje u prostoru Klovićevih dvora.

U Švedskoj je Dan svete Lucije važan blagdan koji se tradicionalno obilježava u jutarnjim satima na dan 13. prosinca, a tada Lucija simbolično dolazi u škole, crkve, bolnice i brojne druge institucije kako bi simbolično osvjetlila tamno zimsko jutro i donijela radost i nadu uoči razdoblja dužih i svjetlijih dana koji dolaze. Tim povodom švedsko veleposlanstvo u Hrvatskoj organiziralo je bogat program s više javnih događanja, uključujući i sadržaje za djecu i mlade.