Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga

S prvim danom studenoga i ove godine započinje svjetska kampanja pod nazivom “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima” (19 Days of Activism for Prevention of Violence and Abuse Against Children & Youth 1-19 November,) koja se odvija na poziv i poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF. Središnji dan kampanje je 19. studenoga, koji se već dugi niz godina obilježava u mnogim zemljama kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, povezujući to s obilježavanjem Međunarodnoga dana prava djeteta 20. studenoga. Kampanjom se želi osnažiti sve sudionike i zajednicu u stvaranju kulture prevencije, naročito zbog smanjenog djelovanja civilnoga društva tijekom ovih teških vremena pandemije COVID-19, koja dodatno pogađa djecu jer im nerijetko otežava pristup ostvarivanju pojedinih prava i uslugama podrške.

Ovogodišnja je kampanja povezana s Programom Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine (tzv. Agenda 2030) – s ciljem da “nitko ne bude ostavljen po strani” (leaving no-one behind). Stoga s mrežom sudionika u kampanji dijele ideju stvaranja “Krugova suosjećanja u zajednici” (Community Circles of Compassion ) kao strategije za ubrzavanje realizacije cilja br. 16.2 održivog razvoja: “Okončati zlostavljanje, iskorištavanje, trgovanje i sve oblike nasilja nad djecom i mučenja djece”. Više o tome na Community Circles of Compassion.

Kako bi potaknuo profesionalce koji rade s djecom i aktiviste za dječja prava da s djecom provode stručno utemeljene edukativne i zagovaračke akcije, WWSF je i ove godine objavio priručnik pod naslovom “19 Days of activism for prevention of violence against children and youth 1-19 November, koji uz ostale informacije o kampanji možete pronaći ovdje.

Priručnik sadržava ključne informacije, podsjetnik na članke Konvencije o pravima djeteta i druge povezane dokumente, upućuje na korisne izvore te pruža obilje ideja i poticaja za rad s djecom i mladima na prevenciji svih vrsta nasilja nad djecom, kao i za sudjelovanje u kampanji. Također nudi 19 tema ili područja u kojima valja prepoznati rizike za djecu i prevenirati zlostavljanje i zanemarivanje djece.

Veliki broj zemalja pridružuje se kampanji svake godine, a Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske u njoj sudjeluje od 2007. godine. Pravobraniteljica za djecu i ove se godine pridružuje kampanji te poziva sve nastavnike, odgojitelje i voditelje aktivnosti s djecom da različitim aktivnostima pridonesu izgradnji nulte tolerancije prema nasilju nad djecom.

U sklopu svojih aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta pravobraniteljica će istaknuti i temu prevencije svakog nasilja nad djecom. Budući da zbog epidemije COVID-19 nije moguće organizirati susrete s djecom uživo, ove će se godine ti susreti organizirati online tijekom studenoga. Središnja tema bit će zagovaranje prava djece na participaciju, odnosno prava djece na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u svim pitanjima koja ih se tiču i koja su važna za život djece. Upravo toj temi  posvećen je novi kalendar pravobraniteljice za 2021., koji će biti upućen većem broju škola, dječjih domova, udruga i brojnim ustanovama i organizacijama koje rade s djecom i za djecu.