Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

svjetskidanprotivI ove godine mnoge škole, udruge, ustanove i organizacije koje rade s djecom za djecu, obilježit će 19. studenoga Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje “nulte tolerancije” spram svake vrste nasilja nad djecom.

Tim povodom pravobraniteljica za djecu svake godine poziva da se što veći napori usmjere na djelotvorno sprečavanje zlostavljanja i zanemarivanja djece. To je moguće ostvarivati putem odgoja za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba na svim razinama obrazovnog sustava, zatim, putem osnaživanja djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju te putem otvaranja široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja. U djelovanje u prevenciji nasilja potrebno je uključiti i djecu i mlade, koji mnogim svojim aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju. Podsjećamo da su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2009. na poziv pravobraniteljice za djecu oblikovali seriju izvrsnih plakata uz Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece koji odašilju poruke nade. Svi ovi radovi dostupni su u katalogu na internetskoj stranici pravobraniteljice za djecu.

Ove godine Ured pravobraniteljice za djecu obilježio je Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece organiziranjem dvodnevnog stručnog skupa “Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju”, 15. i 16. studenoga u Zagrebu. U fokusu interesa stručnjaka bila su prava i potrebe djece smještene u odgojne ustanove, djece s psihičkim teškoćama i djece koja su u sukobu sa zakonom.

Organizacija Women’s World Summit Foundation (WWSF), koja je 2001. pokrenula obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece i do danas potaknula na aktivnost brojne organizacije širom svijeta, predložila je da se u ovoj godini on obilježi s 19 dana aktivizma u području prevencije. Objavila je i priručnik koji će koristiti svima koji se žele baviti prevencijom u svim područjima zaštite prava i interesa djece.