Treći susret NEF-a Hrvatske održan u Opatiji

Treći susret NEF-a Hrvatske održan u Opatiji

U organizaciji Društva “Naša djeca” Opatija i Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, u Opatiji je od 26. do 28. studenoga 2021. održan treći susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild – NEF Hrvatske. Na susretu su sudjelovali članovi prvog saziva NEF-a Hrvatske iz Čabra, Zaboka, Velike Gorice, Nove Gradiške i Pregrade te Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – MMS-a. Ova su događanja vodile i moderirale Sanja Škorić i Antonia Katić iz Društva “Naša djeca” Opatija.

Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda (NEF) je aktivnost koja omogućava djeci i mladima  ostvarivanje dječjih prava na izražavanje vlastitog mišljenja o svim stvarima koje se na njih odnose i prava da se njihovo mišljenje uvažava od onih koji, na lokalnoj, nacionalnoj i Europskoj razini, odlučuju o pitanjima vezanim za život djece i mladih. NEF Hrvatska čine djeca – predstavnici Dječjih vijeća i Dječjih foruma koji djeluju pri mreži Saveza DND Hrvatske u dobi od 10 i 15 godina. DND Opatija i Savez DND-a Hrvatske članovi su mreže organizacija Eurochild, kao i Ured pravobraniteljice za djecu, te je u rad NEF-a uključena i predstavnica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Martina Vidović iz Rijeke.

Na otvorenju 3. susreta NEF-a, 26. studenoga 2021., sudjelovali su dječja gradonačelnica Opatije Lucija Čerina, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, glavna tajnica Saveza DND Hrvatske Snježana Krpes, uz video obraćanje Mieke  Schuurman iz organizacije Eurochild, članovi NEF-a Hrvatske s mentorima, te vijećnici XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu prisutnima se obratila i u aktivnostima sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Nakon službenog otvorenja, slijedile su brojne aktivnosti i radionice uz temu dječjih prava, s posebnim osvrtom na to u kakvoj Europi djeca žele živjeti, u pripremi smjernica za obilježavanje Dana Europe 2022. u dječjim vijećima i dječjim forumima mreže Saveza DND Hrvatske.

U popodnevnim satima održana je svečanost kojom je obilježeno 20 godina kontinuiranog djelovanja Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Na svečanosti je predstavljena monografija “20 godina Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije”, a u obilježavanju su sudjelovali bivši i sadašnji vijećnici, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ravnateljica OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” u Opatiji Milana Međimorec, ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu Iva Erceg, glavna tajnica Saveza DND Hrvatske Snježana Krpes, bivši “veliki” i “mali” gradonačelnici, djeca iz zbora “Male črešnjice” i članovi NEF-a Hrvatske s mentorima.

Pravobraniteljica za djecu je, uz čestitke Dječjem gradskom vijeću – djeci i odraslim voditeljicama i mentoricama – naglasila da je izuzetno ponosna na to što su djeca iz Hrvatske na poziv NEF-a dala svoj  doprinos u procesu izrade Strategije EU-a o pravima djeteta, čime se još jednom potvrdilo i pokazalo da djeci treba osigurati prostor kako bi svojim prijedlozima mogla aktivno sudjelovati u kreiranju strateških dokumenata koji se na njih odnose. Svojim je glazbenim nastupom svečanost uveličala i članica 4. generacije MMS-a i članica NEF-a Martina Vidović.

Drugog dana  susreta dr. Sanja Katalinić održala je predavanje i radionicu o mentalnom zdravlju djece. Nakon predavanja članovi NEF-a utvrdili su kriterije za odabir novih članova NEF-a i evaluirali rad dosadašnjeg saziva NEF-a.

Posljednji dan susreta NEF-a Hrvatske bio je posvećen zdravoj prehrani. Tom su prigodom voditeljica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i glavna tajnica Saveza DND Hrvatske Snježana Krpes predstavile projekt “Zdravo i fino” zabočkoga DND-a, kroz igre, predavanja o zdravoj prehrani i praktične radionice pripreme hrane.  U završnom dijelu skupa doneseni su zaključci 3. susreta NEF-a i pripreme za nadolazeće izbore za 2. saziv NEF-a Hrvatske.