Tribina “Djeca i mediji” – mediji između zagovaranja i ugrožavanja dječjih prava

Tribina “Djeca i mediji” – mediji između zagovaranja i ugrožavanja dječjih prava

Koliko je važna uloga i utjecaj medija u razvoju i odrastanju djece, koje su obveze medija u zaštiti prava djece te koji se profesionalni i etički zahtjevi postavljaju pred novinare koji izvještavaju o djeci u sklopu vijesti o počinjenim kaznenim djelima, o odnosima njihovih roditelja i drugim osjetljivim situacijama, pitanja su na koja je pokušala odgovoriti tribina “Djeca i mediji”, održana 16. travnja 2018. u Novinarskom domu u Zagrebu. Tribinu su zajedno organizirali Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatsko novinarsko društvo. Cilj skupa bio je, kako je istaknula njegova moderatorica Matea Babić, viša stručna savjetnica Odjela za mladež Županijskoga suda u Zagrebu, pridonijeti podizanju svjesnosti o važnosti medija u promicanju prava djece i mladih, ali i izgradnje prakse u izvještavanju kojom će djeca i mladi biti zaštićeni.

Uvodna izlaganja održali su prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Luka Maršić iz Udruge “KLOK” koja se bavi problemima ovisnosti o kockanju, sutkinja za mladež Županijskoga suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić te novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Profesor D. Labaš upozorio je da mediji često nepotrebno otkrivaju identitet djeteta ili neprimjereno izvještavaju o njemu opravdavajući se interesom javnosti, a time se dodatno viktimizira dijete, istaknuvši i da Ured pravobraniteljice za djecu godišnje zaprimi oko 40 do 50 prijava koje se odnose na kršenje prava djece u medijima.

Novinarka Kristina Turčin istaknula je da se to pitanje ne može promatrati crno-bijelo jer ponekad nije sasvim jasno što je pravi interes djeteta, objaviti neku informaciju o njemu ili ne, ako mu se objavom doista može pomoći u rješavanju neke teške životne situacije.

Sutkinja Lana Petö Kujundžić govorila je o propisima koji reguliraju zaštitu prava djece u medijima, spomenula je i važnost informiranja djece kroz medije o negativnim pojavama koje ugrožavaju djecu, ali i mogući negativni utjecaj medija koji senzacionalistički izvještavaju o nasilju. Pozvala je na educiranje novinara i na suradnju medija i stručnjaka te istaknula važnost njihovog zajedničkog angažiranja i zagovaranja medija koji će biti na korist djeci.

Govoreći o važnosti medija u formiranju mlade osobe i razvoju kritičke svijesti, dr. Luka Maršić govorio je o nekim relacijama između medijskog prikaza stvarnosti i razvoja ovisnosti o igri, odnosno o kockanju, računalnim igrama i slično.

U raspravu se uključila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te upozorila da su sve češći slučajevi u kojima roditelji sami izlažu djecu javnosti kako bi manipulirali nekom situacijom ili sudskim procesom. Ponekad mediji u takvim konkretnim slučajevima traže i izjave stručnjaka, pa i pravobraniteljice za djecu, ne uviđajući da time dodatno štete djetetu. Pozvala je novinare da u takvim situacijama budu posebno oprezni kako ne bi nepotrebno dodatno ugrozili dijete, njegovu privatnost i dobrobit.

Hrvatsko novinarsko društvo godinama se bavi temom zaštite privatnosti djece u medijima, pri čemu surađuje i s pravobraniteljicom za djecu, rekao je glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić, podsjetivši da je HND sudjelovao i u kreiranju odredbe u Zakonu o elektroničkim medijima koja se odnosi na zaštitu privatnosti djece. Situacija jest bolja nego prije desetak godina, ali ona je krhka i ne znači da stvari ne mogu ponovo krenuti u negativnom smjeru, upozorio je.

Mediji su u proteklih dvadeset godina napredovali kad je riječ o izvještavanju o djeci, u zaštiti njihovih prava i interesa, ali još uvijek je prisutno puno senzacionalizma i neetičkog ponašanja, posebno kad su djeca u ulozi žrtve ili su u teškoj socijalnoj situaciji, zaključili su sudionici tribine.