Tribina i izvansudskoj nagodbi u kaznenom postupku prema mladima

Tribina i  izvansudskoj nagodbi u kaznenom postupku prema mladima

restorative_justiceU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade te Pravosudne akademije, u Zagrebu je 8. lipnja 2011. održana javna tribina “Izvansudska nagodba u kaznenom postupku prema mladima, mirenje (Restorative Justice)”. Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

U Hrvatskoj se, od 2001. godine, u Zagrebu, Osijeku i Splitu primjenjuje razvijeni model izvansudske nagodbe u kaznenom postupku prema maloljetnicima i mlađim punoljetnicima. U Europi i svijetu uz ovaj pristup vezuju se ključne riječi: Restorative Justice, Balanced and Restorative Justice, Victim Offender Mediation. Princip retroaktivne pravde zalaže se za uravnoteženje prava i interesa žrtve, počinitelja i zajednice. Povreda koja je nastala počinjenjem kaznenog djela, uz stručnu pomoć posrednika se na neki način vraća neposrednim sudionicima događaja, koji aktivnim sudjelovanjem pridonose smanjenju nematerijalnih i materijalnih posljedica djela. Posebna pažnja se u ukupnom postupku daje oštećeniku, žrtvi.

Izlaganja na tribini održale su Renate Winter iz Austrije, koja je prikazala 30-godišnja iskustva Austrije u primjeni izvansudske nagodbe i Anja Mirosavljević, znanstvena novakinja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koja je prikazala model izvansudske nagodbe što se provodi u tri grada u Hrvatskoj.