Tribina o programskim obvezama Hrvatske radiotelevizije

Dijete i tvNa Hrvatskoj radioteleviziji 8. lipnja 2017. održana je javna tribina o programskim obavezama javnoga medijskog servisa koje će biti sadržane u novome ugovoru između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. godine. Na raspravu su pozvani predstavnici raznih segmenata javnosti, strukovnih udruga, udruga civilnog društva, nacionalnih institucija i tijela, među kojima i predstavnici pravobraniteljskih institucija.
Skupu se uvodno obratio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, koji je pozvao sve zainteresirane da podnesu svoje prijedloge kako bi Ugovor između HRT-a i Vlade RH bio bolji od prethodnoga. Voditeljica radne skupine za izradu Prijedloga Ugovora Marija Nemčić pojasnila je kako se tim ugovorom utvrđuju javna misija i programske obveze te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje.
Među brojnim sudionicima rasprave svoja su stajališta iznijele i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.
Pravobraniteljica za djecu istaknula je da, unatoč često iznošenoj tvrdnji kako djeca danas ne gledaju televiziju, aktualna istraživanja pokazuju kako djeca redovito gledaju televiziju, osobito ona mlađa od 13 godina, a 57 posto ih pred tv-ekranom provodi od jedan do tri sata dnevno. No, često ne gledaju nacionalne već strane tv-kanale. Istaknula je da na HRT-u osobito nedostaju sadržaji za publiku u dobi od 8 do 11 godina, dok je za mlađe ponuda znatno bolja. Navela je kako bi bilo poželjno da HRT svake godine snimi barem jednu dječju seriju te da nudi raznovrsne programe za svu djecu, uključujući i dječje emisije na jezicima nacionalnih manjina i emisije prilagođene za djecu s oštećenjem vida ili sluha. Također je najavila da će ove prijedloge uputiti kao pisani prilog javnoj raspravi o programskim obvezama HRT-a u sljedećem petogodišnjem razdoblju.