Tribina u Osijeku o podršci žrtvama i svjedocima

Tribina u Osijeku o podršci žrtvama i svjedocima

U organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, u Osijeku je za predstavnike socijalne skrbi, policije, pravosuđa i udruga 20. prosinca 2017. održana tribina pod nazivom “Sustav podrške žrtvama i svjedocima danas u Hrvatskoj”. Na tribini je predstavljen razvoj sustava zaštite ove ranjive skupine čije ostvarivanje prava u društvu je posebno otežano. Predstavljena su i dosadašnja postignuća te aktualno stanje, a sudionici su raspravljali i o daljnjim planovima za razvoj i unapređivanje ovog područja.

Izvršni direktor Udruge Miren Špek sudionike je izvijestio o njezinome radu od osnivanja 2006. u Vukovaru do danas. Udruga je, naveo je, usmjerena na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje informativne, emocionalne i pravne podrške te zagovaranje razvoja i unapređivanja zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prava žrtava i svjedoka i bolju primjenu postojećih zakona u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Izvijestio je i o radu referentnog centra u Osijeku te načinu funkcioniranja Nacionalnog pozivnog centra s međunarodnim telefonskim brojem 116 – 006 koji je dostupan žrtvama i svjedocima od 2013. godine.

Voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Osijeku Iva Barić Milojković izvijestila je o novim propisima te o radu Odjela koji je, zajedno s odjelima na županijskim sudovima u Vukovaru, Zagrebu i Zadru, započeo s radom u pilot projektu 2008. godine. Odjeli su 2011. ustrojeni i u županijskim sudovima u Rijeci, Splitu i Sisku tako da ih trenutačno ima sedam. Naglašeno je da to nije dovoljno jer velikom broju žrtava i svjedoka nije dostupna profesionalna pomoć i podrška. Savjetnik pučke pravobraniteljice u uredu u Osijeku Robert Adrić prisutne je upoznao s djelovanjem svog ureda u ovom području, a Sanja Papac iz PU Osječko-baranjske govorila je o policijskim postupanjima u zaštiti žrtava i svjedoka, posebice teških kaznenih djela. Veselinka Kastratović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava izvijestila je o višegodišnjem radu te udruge sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela u ratnim zbivanjima te podijelila posebno teška iskustva pružanja sveobuhvatne podrške članovima obitelji nestalih i ekshumiranih žrtava.

Na tribini je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović izvijestivši o višegodišnjem djelovanju Ureda pravobraniteljice za djecu u praćenju i unapređivanju prava i interesa djece žrtava i svjedoka, kao iznimno ranjive skupine koja treba posebnu skrb i zaštitu svih dijelova društva.