U Dječjoj bolnici Srebrnjak gradi se Dječji centar kompetencije u translacijskoj medicini

U Dječjoj bolnici Srebrnjak gradi se  Dječji centar kompetencije u translacijskoj medicini

Dječja bolnica Srebrnjak u Zagrebu uskoro započinje izgradnju Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM), jedinog pedijatrijskog translacijskog centra u Europi, koji će biti financiran iz EU fondova. Ugovor o financiranju projekta europskim novcem iz Operativnog programa Vlade Konkurentnost i kohezija 2014-2020. potpisali su 12. srpnja 2019., u Zagrebu u Banskim dvorima, ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a Tomislav Petric.

Translacijska medicina znači bolje povezivanje temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja s medicinskom praksom, s ciljem da se nova otkrića brže i efikasnije implementiraju u svakodnevnom liječenju, što će omogućiti raniju dijagnostiku bolesti, uspješnije liječenje i bolju zdravstvenu zaštitu. Projekt CCTM, koji bi trebao biti završen kroz 32 mjeseca, obuhvaća izgradnju i opremanje nove zgrade od gotovo 15.000 četvornih metara, koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom bolnice Srebrnjak. Ukupni troškovi projekta procijenjeni su na 432 milijuna kuna, od čega se 85 iznosa financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o jednom od ključnih strateških projekata Vlade u okviru korištenja europskih sredstava, koji je dugo pripreman i predstavlja značajnu investiciju u hrvatski zdravstveni sustav. Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak istaknula je kako je to trenutačno najveći strateški projekt u našoj znanosti te se još jednom založila za povećanje sredstava za znanost, po čemu je Hrvatska na europskom dnu. Ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo najavio je da će izgradnja centra započeti sljedeće godine.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su predstavnici brojnih institucija i tijela, a među gostima je bila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. (Izvor: Hina, snimila L. Slivar Dominić)