U Novom Sadu održana Međunarodna konferencija o zaštiti ljudskih prava

U Novom Sadu održana Međunarodna konferencija o zaštiti ljudskih prava

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Zaštita ljudskih prava: Od djetinjstva do prava na dostojanstvenu starost – ljudska prava i institucije”, održana je u Novom Sadu  27. i 28. listopada 2022. u zajedničkoj organizaciji institucije Ombudsmana Vojvodine i Instituta za kriminologiju i sociološka istraživanja Vojvodine. Na konferenciji, koja se održava već šestu godinu u Novom Sadu, ove je godine obilježeno i 20 godina od osnutka ureda Pokrajinskog zaštitnika građana Vojvodine.

Na konferenciji su, među brojnim stručnjacima i drugim gostima sudjelovale i savjetnice pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske Marijana Šego i Sanja Vladović. Savjetnica pravobraniteljice Marijana Šego predstavila je rad, koji je napisala zajedno sa savjetnicom Danijelom Žagar, pod naslovom “Klimatske promjene i prava djece na život u zdravom okolišu”, koji problematizira ostvarivanje prava djece na odrastanje u zdravoj i sigurnoj okolini. Tema rada oslanja se na ovogodišnju temu Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC i njegovih mladih savjetnika okupljenih u ENYA-i za 2022. godinu, koja je u fokusu imala upravo utjecaj klimatskih promjena na prava djece.

U okviru konferencije održana su dva okrugla stola: “Zakon o pravima djeteta – U najboljem interesu djeteta”, te “Pravo na starost – socijalna dimenzija i naša stvarnost, te inkluzija osoba s invaliditetom i marginaliziranih skupina”.

Savjetnice pravobraniteljice za djecu iz Hrvatske aktivno su sudjelovale u raspravi te prezentirale dobra rješenja i primjere iz naše prakse.