U Osijeku održana konferencija o osnaživanju udomiteljstva djece

U Osijeku održana konferencija o osnaživanju udomiteljstva djece

U organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici (CPUZ) “Klasje”,  u Osijeku je 30. rujna i 1. listopada 2021. održana konferencija “Oboji moje djetinjstvo bojama udomiteljstva“ koja je usmjerena promociji i osnaživanju udomiteljstva u Osječko-baranjskoj županiji. Konferencija je održana u sklopu projekta “Podržimo i osnažimo dijete i obitelj” koji provodi osječki CPUZ “Klasje”, a kojim se pruža podrška djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima – biološkim, udomiteljskim, posvojiteljskim – te se promovira udomiteljstvo. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (EFS).

Na konferenciji su sudjelovali djelatnici iz sustava socijalne skrbi, predstavnici stručnih i udomiteljskih udruga te organizacija civilnog sektora. Ravnateljica CPUZ-a “Klasje” Miranda Glavaš Kul informirala je sudionike o provođenju projekta te da u okviru projekta djeluju i dva mobilna tima stručnjaka koji pružaju usluge savjetovanja i pomaganja djeci i obiteljima, posebice onim udomiteljskim, a u suradnji s centrima za socijalnu skrb. Tijekom dvodnevne konferencije predavanja su održali znanstvenici s više fakulteta te stručnjaci iz sustava socijalne skrbi koji se bave područjem udomiteljske skrbi o djeci. Svoje iskustvo je iznijela i jedna udomiteljica.

Pravobraniteljica za djecu prethodno je podržala inicijativu CPUZ-a “Klasje” kojoj je cilj proglašenje Nacionalnog dana udomiteljstva, kako bi se sustavnim godišnjim obilježavanjem takvoga dana promicala i podizala svjesnost o potrebi, značenju i važnosti udomljavanja djece, te bi se u toj prilici davala i javna priznanja pojedinim udomiteljima.

Konferenciju je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, pratila savjetnica Sanja Vladović.