U Puli obilježen Dan odgoja bez batina

U Puli obilježen Dan odgoja bez batina

Međunarodni dan odgoja bez batina obilježava se 30. travnja, te se tog dana uobičajeno progovara i podsjeća na štetne učinke tjelesnog kažnjavanja djece te nužnost zaštite djece. Svaki udarac je nasilje te je takvo ponašanje prema djeci zabranjeno. Hrvatska se, kao i većina europskih država, opredijelila za stav o neprihvatljivosti tjelesnog kažnjavanja djece te je zakonima propisala zabrane i sankcije za takva postupanja prema djeci, koja predstavljaju nasilje nad djetetom.

Iako se tjelesno kažnjavanje djece često opravdava tobožnjom “odgojnom” svrhom, znanstvene činjenice ukazuju na to da je učinak batina samo neposredna poslušnost, dok dijete zapravo nije usvojilo disciplinsku poruku, a istovremeno je povrijeđeno njegovo dostojanstvo i tjelesni integritet. Unatoč propisanim zabranama i znanstvenim dokazima o štetnosti tjelesnog kažnjavanja, kod pojedinaca i dalje nerijetko nailazimo na odobravanje batina kao “sredstva discipliniranja djece”. To upućuje na daljnju potrebu osvještavanja i educiranja svih, kako djece i roditelja, tako i stručnih osoba i šire javnosti, ne samo o štetnosti i neprihvatljivosti tjelesnog kažnjavanja, već i o učinkovitim nenasilnim postupcima u odgoju djece.

Prigodnim predavanjima Međunarodni dan odgoja bez batina obilježen je 29. travnja 2022. u Puli, u organizaciji Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada tom je prilikom održala izlaganje pod naslovom “Zabrana fizičkog kažnjavanja djece – zaštita dječje dobrobiti”. O istoj temi govorio je i predstavnik Policijske uprave Istarske Robert Pavleković, a predstojnica Podružnice Obiteljskog centra u Puli Ines Puhar izlagala je o pozitivnom roditeljstvu i odgoju bez batina. Okupljene su u toj prigodi pozdravili tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Kristian Družeta i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić. Ovo događanje su, među ostalima, pratili i  studenti Sveučilišta u Puli.