U Velikoj Gorici održan 15. Susret Dječjih vijeća Hrvatske

U Velikoj Gorici održan 15. Susret Dječjih vijeća Hrvatske

U Velikoj Gorici je 3. i 4. listopada 2019. održan dvodnevni 15. Susret Dječjih gradskih i općinskih vijeća Hrvatske. Susret je otvoren u Pučkom otvorenom učilištu u četvrtak, a dobrodošlicu su dječjim vijećnicima zaželjeli predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Uime pravobraniteljice za djecu pozdravila ih je savjetnica pravobraniteljice Maja Flego. U Hrvatskoj danas djeluje četrdesetak dječjih gradskih vijeća koja svojim aktivnostima povećavaju svijest građana i društva o dječjim potrebama te važnoj ulozi djece u donošenju odluka i rješavaju problema koji se odnose na njihov život u gradu ili općini, istaknuto je tom prilikom.

Prenoseći pozdrave pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević M. Flego istaknula je važnost participacije i povezala je s pravima djece na informacije primjerene svojoj dobi i na slobodu izražavanja. U vezi s time istaknula je poziv pravobraniteljice na uvođenje medijske pismenosti u svaku školu, za svako dijete. Prisutnima se videoporukom obratila i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo. U programu otvaranja sudjelovala su djeca predškolske dobi iz folklornog društva Mraclin, djeca polaznici Umjetničke škole Franje Lučića, djeca dobitnici Oskara znanja  i drugi.

Središnja tema ovogodišnjih susreta bila je “Kako i zašto učiti o medijima” te su tijekom dva dana u Velikoj Gorici održane brojne radionice za djecu i odrasle vezane uz medijsku pismenost. Nakon svečanog otvaranja Susreta dječjih vijeća uslijedila je rasprava naslovljena kao i glavna tema Susreta, na kojoj su sudionici nastojali odgovoriti na pitanja o ključnim izazovima obrazovanja djece za kritički odnos prema medijima i ostvarivanje medijskih prava djece. Raspravu je vodila novinarka Višnja Biti, a sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, stručna suradnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Gorana Banda, urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler, osnivačica Medijske škole “Dr. Ante Peterlić” Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, voditeljica projekta razvoja programa za djecu HRT-a Rahela Štefanović, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Uz paneliste i dječji vijećnici su vrlo aktivno sudjelovala u raspravi govoreći o svojim iskustvima i problemima na internetu te postavljajući brojna pitanja sudionicima panel-rasprave. Jedan od glavnih zaključaka je da su odrasli odgovorni za stalnu edukaciju i odraslih i djece u području medijske i digitalne pismenosti, kako bi mediji i digitalno okruženje bili sigurni, zaštićeni i poticajni prostor za dijete i njegovo pravo na informiranje i učenje.