Učenici OŠ Matije Gupca u Zagrebu posjetili pravobraniteljicu

OS M. gupca malaUčenici 8. razreda Osnovne škole Matije Gupca u Zagrebu, koji pohađaju izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje, posjetili su 9. prosinca 2016. Malu kuću dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu te se sastali s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić. Ona je razgovarala s njima o zaštiti dječjih prava, o najčešćim prijavama o kršenju prava djece koje prima njezin Ured te odgovarala na njihova pitanja o pojedinim aktualnim temama iz područja zaštite prava i interesa djece.

U Osnovnoj školi Matije Gupca izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje uveden je od školske godine 2012./2013. Profesorica Ljerka Bušić Rihtarec, koja je dovela učenika na susret s pravobraniteljicom, rekla je kako se u sklopu izbornog predmeta obrađuju teme: ljudska prava i sustav zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, društvena pravda, funkcioniranje tijela vlasti, uloga pravobraniteljskih institucija u društvu i drugo. Glavna tema razgovora u Maloj kući dječjih prava bila je kakvo je stanje prava djece u Republici Hrvatskoj i kako pravobraniteljica može utjecati na poboljšanje zaštite djece. Na pitanja učenika o pravima djece u medijima i u području oglašavanja, o pravu male djece na cijepljenje, o sprečavanju diskriminacije, posvojenju djece i drugim aktualnim temama odgovarale su pravobraniteljica i njezina savjetnica Maja Flego.

OS M.Gupca Zagreb Djeca i IvanaUčenici su tom prilikom razgledali izložbu učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci „Poznajem i poštujem dječja prava“, postavljenu u Maloj kući dječjih prava.