Učenici OŠ Strožanac posjetili splitski ured pravobraniteljice

Strozanac malaOsamnaest učenika od 5. do 8. razreda, koji su članovi Vijeća učenika Osnovne škole Strožanac, u pratnji svojih nastavnica Josipe Tandare i Drage Jurišić posjetili su 5. listopada 2017. ured pravobraniteljice za djecu u Splitu. Tamo ih je dočekala i s njima razgovarala savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč, koja im je predstavila rad ureda pravobraniteljice, prava zajamčena Konvencijom o pravima djeteta, kao i ulogu i djelovanje Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu ili MMS-a.
Djeca su pokazala veliko zanimanje za temu dječjih prava i mogućnosti njihove zaštite te su u razgovoru iznosila primjere ostvarivanja i povreda dječjih prava u svakodnevnom životu. Svoje znanje o dječjim pravima učenici su zatim ponovili kroz UNICEF-ovu društvenu igru “Čovječe ispravi se!”, a za potrebe igre podijelili su se u četiri tima. Iako je formalno pobjedu odnio plavi tim, sudionici igre složno su odlučili da su – zbog sudjelovanja te novih znanja i informacija o dječjim pravima stečenih u igri – svi oni zapravo pobjednici.

Strozanac vecaNa odlasku iz ureda sva su djeca ponijela sa sobom svoj primjerak Konvencije o pravima djeteta te dječje Strategije protiv vršnjačkoga nasilja pod nazivom “Stop tišini koja boli” koju su izradili članovi MMS-a. A savjetnica pravobraniteljice na rastanku im je obećala da će ih prvom prilikom posjetiti u njihovoj školi.