Učenici u Rijeci obilježili Europski dan oživljavanja srca

U povodu Europskog dana oživljavanja srca, u Rijeci je 17. listopada 2018. održana pokazna vježba na Trgu Ivana Klobučarića ispred Osnovne škole Nikola Tesla. Vježbu je organizirao Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije u suradnji s učenicima polaznicima Građanskog odgoja i obrazovanja OŠ Nikola Tesla, a s ciljem osvješćivanja uloge građana-laika u postupku oživljavanja srca uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) do dolaska Hitne medicinske službe.

Učenici polaznici Građanskog odgoja i obrazovanja u toj školi već treću godinu zaredom u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu sustavno organiziraju edukacije svojih vršnjaka i odraslih o postupcima oživljavanja u slučajevima iznenadnog zastoja rada srca uz uporabu AVD-a. Djeca uz pomoć nastavnika izrađuju i distribuiraju edukativne letke za građane i svojim akcijama promiču važnost poznavanja postupaka oživljavanja. Učenici su ujedno i najmlađi građani županije educirani za postupke oživljavanja uz uporabu AVD-a. Nažalost i nedavni tragični događaji i smrti mladih ljudi, kako je spomenuto, dodatno su upozorenje i alarm da su takve akcije potrebne i korisne.

Na pokaznoj se vježbi ispred škole okupio veliki broj učenika, građana i predstavnika institucija, a događanje je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, pratila i savjetnica Danijela Žagar.