Udruge civilnog društva kao potpora obitelji

Udruge civilnog društva kao potpora obitelji

disconnected-parent-and-childU Rijeci je 16.svibnja 2011. Održana tribina u organizaciji Udruge za zaštitu obitelji Rijeka U.Z.O.R. Predsjednik Udruge Danijel Antunović prikazao je rad udruge koja radi s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju i počiniteljima kaznenih djela kako bi ih usmjerili pozitivnom i odgovornom ponašanju i pomogli njihovom integriranju u društvo.

UZOR radi s djecom i mladima koje im upućuje općinsko državno odvjetništvo i općinski sud, a cilj tog rada je stabilizacija ponašanja mladih i smanjenje recidiva.  UZOR provodi i psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, kao obveznu mjeru izrečenu od prekršajnog suda. Zbog porasta broja korisnika na tretman se čeka i više od pet mjeseci te postoji potreba za povećanjem kapaciteta, a i za edukativno-preventivnim programom sprečavanja nasilja u adolescentskim vezama.

U sklopu UZOR-a djeluje i Sklonište za žrtve nasilja, na tajnoj adresi, koje ove godine obilježava četvrtu godišnjicu rada. Savjetovalište UZOR-a nalazi se u Rijeci na Brajdi, a korisnici mogu doći bez uputnice, grupno ili individualno. Imaju i SOS telefon služi kao pomoć svim građanima u kriznim situacijama.

Na skupu su predstavljene i druge udruge. Tijana Petrović predstavila je SOS telefon – Grad Rijeka, koji djeluje od 1991., kao pomoć žrtvama nasilja. Udruga također održava i radionice, primjerice o seksualnom zlostavljanju djece, mobbingu i drugim temama.

Rad Besplatnog pravnog savjetovanja žena žrtava nasilja predstavila je predsjednica Antonia Pintar. Podupire ih Ministarstvo pravosuđa i jedina su takva udruga registrirana u PGŽ za pravnu pomoć žrtvama nasilja. Udruga priprema žene za svjedočenje na sudu te pruža i psihološku pomoć žrtvama.

Skup je pratila stručna suradnica u riječkom Uredu pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht.