Univerzalni periodični izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

Univerzalni periodični izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

PuckaPrav.u SaboruUPRU Hrvatskom saboru je, u organizaciji pučke pravobraniteljice, 25. rujna 2014. održan okrugli stol o UPR mehanizmu ljudskih prava Ujedinjenih naroda i Univerzalnom periodičnom izvještaju o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica za djecu doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić izvijestila je o stanju prava djece u okviru toga izvješća.

 

Tematski okrugli stol za saborske zastupnike održan je u povodu predaje drugog NHRI izvješća o stanju ljudskih prava, u okviru Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR), a pučka pravobraniteljica organizirala ga je u suradnji s Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora i s Uredom UNDP-a.

Okupljenim zastupnicima uvodno se obratio predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, a potom su izlaganja održale pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te voditeljica ureda UNDP-a u Hrvatskoj Sandra Vlašić.

Izlaganje o UPR mehanizmu kao instrumentu u radu parlamentarnih zastupnika održala je Ljiljana Stančić, stručnjakinja OHCHR-a, dok je o iskustvima iz prvog ciklusa UPR-a za Hrvatsku te planiranim aktivnostima u drugom ciklusu govorila Sanja Sarnavka, predsjednica Kuće ljudskih prava. Više o okruglom stolu pročitajte na www.ombudsman.hr

(Foto: www.ombudsman.hr)