Upozorenje pravobraniteljice za djecu: Ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu bez nadzora!

Upozorenje pravobraniteljice za djecu: Ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu bez nadzora!

Nažalost, ponovno svjedočimo tragičnim primjerima opasnosti koje prijete djeci tijekom vrućina i toplotnih udara, stoga ponavljamo preporuke pravobraniteljice za djecu, ali i stručnjaka (liječnika, meteorologa i ostalih) o nužno potrebnoj zaštiti djece tijekom ljetnih mjeseci.

Mnogi roditelji puštaju ili vode djecu na plažu u svako doba dana, često nesvjesni dugoročnih štetnih posljedica na zdravlje djeteta. Zaboravljaju ponekad da malo dijete ni na trenutak ne smije ostati bez nadzora u bazenu ili bilo gdje u blizini vode, a nažalost, neki roditelji ne shvaćaju ni da je za dijete životno opasno ako ga ostave zaključanoga u automobilu.

Slučajevi zanemarivanja i životne ugroženosti djeteta predstavljaju grubo kršenje djetetovih prava, kao i podlogu za utvrđivanje elemenata za pokretanje kaznenog djela protiv roditelja/skrbnika od strane policije. Policija je također dužna o takvom slučaju obavijestiti nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad, koji mora utvrditi kakve su obiteljske prilike i kako se roditelji inače brinu za dijete, poduzeti mjere za zaštitu prava i interesa djeteta, uključujući i mjere obiteljsko-pravne zaštite prema roditeljima te uključiti se u kazneni postupak pri nadležnom sudu.

Isto tako, s obzirom na upozorenja meteorologa i liječnika na neuobičajeno visoke temperature i opasna zračenja, apeliramo na roditelje, voditelje dječjih klubova, kampova, ljetnih škola i odgojitelje da u svim svojim aktivnostima prioritetno misle na zdravlje djece. S obzirom na to da se tijekom školskih praznika održavaju brojni sportski turniri u kojima sudjeluju djeca te da djeca borave u raznim sportskim i edukativnim kampovima, ne smije se zaboraviti ni to da je za djecu opasno ako se treninzi i natjecanja održavaju u vrijeme kad je izlaganje suncu najopasnije. Igra, zabava i razvoj moraju im se omogućiti u što sigurnijim uvjetima.