Uručene Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

Uručene Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

Na Međunarodni dan tolerancije 16. studenoga 2019. dodijeljene su Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, a prema odluci zagrebačke Gradske skupštine dobitnici su Niko Radujković, član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) i Matija Ostoić, koji su pridonijeli toleranciji te podizanju svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja.

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje od 2008. godine u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja.

Niko Radujković, još kao osnovnoškolac više puta je proglašavan učenikom škole. Kao član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, predložio je da MMS surađuje s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”. Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci, a prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.
S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja “Oboji svijet bojama tolerancije”.

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke. Bend u kojem svira je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program “Stop nasilju među djecom”, ističe se, među ostalim, u obrazloženju nagrade.

“Nasilje nikad nije rješenje, poruka odraslima je da slušaju djecu i da ima pomognu jer nam je potrebna pomoć”, poručio je Niko.

Na dodjelu nagrade, kao dodatna podrška Niki, došle su i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te njezina savjetnica Ester Radmilo, istaknuvši koliko se cijeli Ured pravobraniteljice ponosi tim njegovim postignućem.

Uz Niku, nagradu je dobio i Matija Ostoić učenik Industrijske strojarske škole, koji se bavi izradom videa koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju. Sudjelovao je u projektu “Budi muško, mijenjaj pravila!” koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Matija je posebno zaslužan za video “Pet pravila za sigurniji internet” koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet, navodi se u obrazloženju odluke.

Nagrade su Niki i Matiji uručili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet i  zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

“Nasilje nije hrabrost te moramo učiti djece a i sami se ponašati tako da naše nesporazume rješavamo tolerantno, argumentirano a ne šakama, prijetnjama, psovkama, bejzbol palicama. No i zajednica mora sankcionirati i oštro reagirati na svaki oblik nasilja, pogotovo kada je riječ o nasilju među djecom ili nad djecom”, rekao je Prgomet na svečanosti u Starogradskoj vijećnici. (Izvor: Hina)