Uspješnih 15 godina školske medijske družine ZAG

Uspješnih 15 godina školske medijske družine ZAG

Školska medijska družina zagrebačke Osnovne škole Marije Jurić Zagorke ZAG proslavila je 15. svibnja 2018., u dvorani Kina Tuškanac u Zagrebu, 15 godina uspješnoga stvaralačkog rada. Svečanost pod nazivom „ZAG-ova zvjezdana večer“ okupila je mnogobrojne goste, među kojima najviše djece koja su tijekom godina sudjelovala u stvaranju ZAG-ovih filmova i radijskih reportaža, te predstavnike brojnih institucija, učitelje, medijske pedagoge i filmske autore koji podržavaju dječje medijsko stvaralaštvo.

„ZAG-ova zvjezdana večer“, organizirana u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, bila je prilika da se pokaže presjek postignuća, nagrada i uspjeha u proteklih 15 godina, ali i da djeca – filmski junaci iz najnovijih ZAG-ovih filmova – izađu na binu i predstave se publici uživo. Kino Tuškanac bilo je ispunjeno dječjom pjesmom i igrom, a u toj su prilici osnivačice i voditeljice ZAG-a izrazile zahvalnost svima koji su ih podržavali i pomagali im u razvoju njihova projekta. Zahvalnice su dobile i razne institucije, među kojima i Ured pravobraniteljice za djecu.  Uime pravobraniteljice zahvalnicu je primila njezina savjetnica Maja Flego.

Medijska družina ZAG, što je kratica od Zaigrani-Aktivni-Gromoglasni, okuplja mlade zaljubljenike u film, radio i fotografiju, učenike od 5. do 8. razreda. Njegove osnivačice i voditeljice nastavnice Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob i Ana Brčić Bauer u družini rade s darovitim učenicima, učenicima s teškoćama u razvoju i svima ostalima zainteresiranima za audiovizualne medije, provodeći s njima sustavnu edukaciju i medijsko opismenjavanje. Tijekom proteklih petnaest godina u ZAG-ovim radionicama nastalo je pedesetak dječjih filmova i desetak radijskih reportaža. Protagonisti filmova i radijskih emisija uglavnom su učenici, roditelji, profesori OŠ Marije Jurić Zagorke koji su po nečemu osobiti, posebni, drugačiji, različiti. Mnoga njihova ostvarenja osvajale su nagrade na smotrama i natjecanjima.

Zbog izrazite osjetljivosti za prava djece i angažiranosti u pristupu temama iz dječjeg života ZAG-ovi filmovi redovito se prikazuju na inkluzivnom Festivalu prava djece, u kojem je jedan od suorganizatora Ured pravobraniteljice za djecu, uz UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Udrugu Alternator i Hrvatski filmski savez.