Utrka “Mliječna staza” za banku humanog mlijeka

Miljecna staza

Više od 400 djece u dobi od tri do deset godina sudjelovalo je u UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci “Mliječna staza” za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, koja je održana 9. rujna 2017. u u Zagrebu, na Europskom trgu. Toj se manifestaciji pridružila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je bodrila male natjecatelje i sudjelovala u podjeli nagrada djeci.

Humanitarnu akciju podržala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je istaknula važnost humanog mlijeka u prvim danima djetetova života i rekla da će se osnivanjem takve banke omogućit zdrava prehrana za prijevremeno rođenu djecu i novorođenčad koja iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti primiti majčino mlijeko.
Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić izjavila je da su se u projekt uključili i Vlada, kroz resorna ministarstva, Hrvatski sabor, Ured predsjednice Republike Hrvatske i građani te da se nada da će prva banka humanog mlijeka profunkcionirati pri KBC-u Zagreb (Rebro) do kraja 2018., kako je predviđeno planom Ministarstva zdravstva. Istaknula je da banke mlijeka postoje diljem Europe pri čemu ih neke zemlje imaju gotovo u svakom većem gradu, a hrvatski stručnjaci osmišljavaju kako će to konkretno funkcionirati u Hrvatskoj. Mlijeko će se prikupljati od dojilja u rodilištima ili kod kuće nakon čega će proći i potrebnu analizu kako bi bilo sigurno za djecu. Banka mlijeka bit će umrežena s rodilištima kojima će dostavljati mlijeko, rekla je V. Otmačić zahvaljujući i građanima i djeci koji su ovaj projekt podržali sudjelovanjem u utrci “Mliječna staza”. (Izvor HINA, foto: HINA, T. Pavlek)