Uz Svjetski dan Roma – 8.travnja

Uz Svjetski dan Roma – 8.travnja

Kajtazi 2016U Zagrebu je 8. travnja 2016., u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i Udruge za bolji život Romkinja TRAIPE, a u suradnji s predsjednicima i predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine iz svih županija Republike Hrvatske te uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, svečanom sjednicom i prigodnim programom u Muzeju Mimara obilježen Svjetski dan Roma.

Ovogodišnja svečana sjednica okupila je predstavnike Vlade RH, Hrvatskoga sabora, općina i županija te Grada Zagreba, institucija koje se bave zagovaranjem prava romske nacionalne manjine, kao i velik broj predstavnika romske zajednice iz cijele Hrvatske. Socijalna isključenost, diskriminacija, stanovanje te nezaposlenost, središnji su problemi s kojima se susreću Romi u Hrvatskoj, istaknuo je tom prilikom saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Na skupu je govorio i predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, a dodijeljena su i priznanja zaslužnima za zaštitu prava Roma.
Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine, kada je održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu na kojem je usvojena romska zastava i himna, proglašen romski jezik te prihvaćen službeni naziv Rom za pripadnike ove nacionalne manjine.
Na sjednici je nazočila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj. (Foto: romskiportal.com)