Veliki interes za filmove na Festivalu prava djece

Veliki interes za filmove na Festivalu prava djece

Već u prva dva tjedna odvijanja 12. Festivala prava djece, koji je započeo 9. listopada 2020., više od 18 tisuća djece i mladih imalo je priliku pratiti filmove za djecu i filmove koje su snimili učenici osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnji festival, koji se zbog izvanrednih epidemijskih okolnosti održava putem različitih ekrana te omogućuje pristup svim filmovima na svojoj web stranici festivalpravadjece.com, srušio je sve dosadašnje rekorde po broju prijavljenih sudionika. Za školske projekcije prijavljeno je više od 18.000 učenika, i to 400 skupina iz osnovnih škola, 133 skupine iz srednjih škola, te još nekoliko njih iz debatnih klubova, udruga i učeničkih domova.

Ove godine učenici mogu gledati filmove mladih autora na temu mentalnog zdravlja, pandemije, društvenih mreža, prihvaćenosti u društvu i niz drugih tema koji prikazuju svakodnevicu djece i mladih na njima zanimljiv i poticajan način. Kako je Festival prava djece jedini inkluzivan filmski festival u regiji, mogu ga pratiti i djeca s oštećenjima sluha i vida, te je među prijavljenima i 160 djece sa senzornim oštećenjima.

“Online organizacija ovogodišnjeg Festivala i mogućnost da sve škole u Hrvatskoj sudjeluju u programu putem objavljenih filmova i nastavnih priprema za filmove na našoj stranici  festivalpravadjece.com, pokazuju koliko je velik interes nastavnika i djece za drugačijim i kreativnim oblikom nastave i koliko djeci treba razgovora, a film je odličan alat za to”, napominju predstavnici Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator koja je glavni organizator Festivala prava djece. Suradnici u organizaciji festivala su im Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu.

Upravo činjenica da svaka škola može vrlo jednostavno pristupiti sadržaju, bez odlaska u lokalne kino dvorane na projekcije, omogućila je i da se praćenju Festivala prava djece pridruže i škole iz gradova i manjih mjesta koja nemaju kino-dvorane, kao npr. Rugvica, Beletinec, Križevci, Rovišće, Lepoglava, Požega, Lipik, Valpovo, Ivankovo, Medulin, Drniš, Sinj, Komiža i drugi.

Na festivalskoj stranici ponuđene su i kvalitetne nastavne pripreme za vođeni razgovor o filmu, bilo u sklopu medijske kulture ili sata razrednika, te korisne upute za nastavnike i razrednike. Više o pozitivnim reakcijama nastavnika na ove sadržaje pročitajte ovdje.

Festival prava djece nastavlja se i u studenome te se zainteresirani i dalje mogu priključiti.