Veliki sastanak članova MMS-a: Kakvu školu želimo?

Veliki sastanak članova MMS-a: Kakvu školu želimo?

Članovi pete generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) u petak i subotu, 30. rujna i 1. listopada 2022., održali su svoj godišnji susret na nacionalnoj razini. Sastanak je održan u Donjoj Stubici u Termama Jezerčica, gdje se okupilo 19 djece, učenika osnovne i srednje škole, te pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i šest njezinih odraslih savjetnica, kako bi raspravljali o participaciji djece i njihovom uključivanju u rasprave i odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču. Ključna tema u kojoj su se ovaj put istraživale mogućnosti poboljšanja dječjega sudjelovanja bila je participacije djece u školi.

Bila je to i prilika da se svi članovi MMS-a upoznaju s najnovijim aktivnostima Europske mreže mladih savjetnika pravobranitelja za djecu, kojima su i sami pridonijeli u prvoj polovici godine, te su njihove dvije predstavnice sudjelovale i na međunarodnim sastancima ENYA-e. Aktualna tema kojom su se ove godine bavila djeca koja savjetuju pravobranitelje za djecu u raznim europskim zemljama u okviru ENYA-e odnosi se na klimatske promjene, te je u okviru europske mreže pravobranitelja ENOC-a održana konferencija ENYA 2022 “Let’s talk young. Let’s talk about Climate Justice”.

Konferenciji je prethodio međunarodni Forum ENYA-e, koji je održan krajem lipnja u Bilbau u Španjolskoj, a na njemu su hrvatski MMS predstavljale Gita Špoljarić i Lucijana Tapalović, u pratnji odraslih savjetnica Davorke Osmak Franjić i Danijele Žagar. One su, zajedno s drugim mladim savjetnicima pravobranitelja za djecu iz brojnih europskih zemalja i regija, aktivno sudjelovale u raspravi o utjecaju klimatskih promjena na prava djece i klimatskoj pravdi. Nakon toga, u rujnu, članica MMS-a Gita Špoljarić je, zajedno sa savjetnicom pravobraniteljice Danijelom Žagar, sudjelovala na završnoj konferenciji ENOC-a u Reykjaviku posvećenoj temi klimatske pravde.

Sastanak MMS-a bio je prilika da mlade i odrasle savjetnice okupljenima prenesu svoje dojmove o navedenim događanjima, kroz sliku i priču. Mlade savjetnice Gita i Lucijana predstavile su zaključke susreta u Bilbaou i Reykjaviku, uz kratki informativni video. Predstavljen je i slogan “It’s no longer a future problem but a present catastrophe” kao moto ovogodišnje aktivnosti ENYA-e. Zaključci navedenih susreta formulirani su kao zajedničke preporuke ENYA-e, te će biti predstavljeni u Europskom parlamentu, predstavnicima Kabineta za okoliš i hrvatskoj EU parlamentarki Biljani Borzan.

U nastavku sastanka mladi savjetnici sudjelovali su u radionicama pod nazivom “Kakvu školu želimo”,  u kojima su članovi MMS-a imali zadatak prikazati svoje viđenje škole simbolički gradeći „skulpture“. Kroz različite zanimljive skulpture kreativno su izrazili kako oni vide školu i odnose u školi na relaciji ravnatelj-stručne službe-profesor/učitelj-učenik.

Drugi dan sastanka bio je posvećen planiranju predstojećih aktivnosti MMS-a i najavi događanja na kojima se očekuju i javni nastupi članova MMS-a. Zajednički su pripremili stajališta koja će iznijeti na panel raspravi koju pravobraniteljica organizira u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pod nazivom “Participacija djece u školi – važan čimbenik mentalne dobrobiti djeteta”, koja će se održati 4. listopada. Mladi savjetnici u skupinama su razradili i prezentirali svoje viđenje participacije djece u školi te odgovorili na pitanja kakva je participacija trenutačno i što predlažu za njezino poboljšanje. Nakon radionice članovi MMS-a izabrali su Jana Veljaču i Karlu Leu Čerkuć da budu njihovi predstavnici na panel raspravi.

Tema koja se provlačila kroz dvodnevni rad MMS-a bila je i komunikacija s odraslima o važnim temama koje se tiču djece i mladih, različite prilike i mjesta za iznošenje stavova djece i mladih, te spremnost odraslih da čuju i ozbiljno razmotre njihove prijedloge, kao i da im daju povratnu informaciju o tome što su učinili s njihovim prijedlozima.

Susret i zajednički rad u Termama Jezerčica za članove MMS-a bio je, kako sami kažu, ugodno iskustvo jer su se mogli pobliže upoznati i raspravljati uživo. Osim novih spoznaja i razmjene mišljenja našli su vremena i za druženje i zabavu.