Vinkovci: Konferencija o ulozi lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djece i susret dječjih gradskih vijeća

Vinkovci 1U Vinkovcima je, u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, 7. rujna 2017. održana konferencija “Uloga lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djece”. Na konferenciji su sudjelovali domaći znanstvenici i stručnjaci u području skrbi o djeci, predstavnici lokalnih uprava i regionalnih samouprava, predstavnik Dječjeg gradskog vijeća grada Vinkovaca te organizacija i ustanova koje doprinose ostvarivanju dječjih prava na lokalnoj razini. Među aktivnim sudionicima bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, prof. psihologije. Raspravljalo se o ulozi gradova i općina u razvoju usluga za djecu, gradskim i općinskim strategijama za djecu, dječjoj participaciji u lokalnim zajednicama, ekonomskim aspektima ulaganja u djecu, ulozi lokalne zajednice u promicanju zdravlja i sigurnosti djece te o osamnaest godina provođenja akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta”, koji vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Njezino održavanje podržali su Grad Vinkovci, Društvo Naša djeca Vinkovci i Koordinacijski odbor akcije “Grad Vinkovci – prijatelj djece”.
Sljedećeg dana, 8. rujna, organiziran je 13. susret Dječjih gradskih vijeća, u sklopu kojeg je savjetnica pravobraniteljice D. Osmak Franjić vodila radionicu zajedno s doc. dr. sc. Ivanom Jeđud Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na radionici je razgovarala s djecom o njihovom doživljaju života u gradovima koji imaju status prijatelja djece, o načinu na koji ona doživljavaju participaciju u svojim lokalnim sredinama te što bi sve još moglo i trebalo biti učinjeno kako bi sredine u kojima žive bile u još većoj mjeri u skladu s potrebama djece.

Vinjkovci grupa

Više informacija o Konferenciji i Susretu možete naći na sljedećim poveznicama:

http://www.savez-dnd.hr/2017/09/11/odrzana-konferencija-uloga-lokalnih-zajednica-u-ostvarivanju-prava-djeteta-u-vinkovcima/
http://www.savez-dnd.hr/2017/09/12/u-vinkovcima-odrzan-13-susret-djecjih-vijeca-hrvatske-i-seminar-za-nove-voditelje-djecjih-vijeca/