Webinari za djecu i nastavnike uz Dan sigurnijeg interneta

Webinari za djecu i nastavnike uz Dan sigurnijeg interneta

Pod sloganom “Zajedno za bolji internet” i ove je godine drugog utorka u veljači – 9. veljače, u cijelom svijetu obilježen “Dan sigurnijeg interneta” s ciljem promicanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje “boljeg” interneta, a u tome aktivnu ulogu mogu i trebaju imati sve strukture društva – predstavnici digitalne industrije, zakonodavci, političari, pravosuđe, učitelji, socijalni radnici, roditelji, ali i djeca i mladi.

Već sedmu godinu zaredom Centar za sigurniji Internet (CSI) tim povodom organizira brojne aktivnosti za djecu i s djecom, kao iza roditelje i nastavnike. CSI organizirao je i Facebook kampanju ususret Danu sigurnijeg interneta u koju su se uključile osobe iz javnog i političkog života te popularni youtuberi. Prigodnu poruku javnosti je uputila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Upozorivši da djeca u prosjeku dnevno na internetu provedu šest sati, a u razgovoru s roditeljima tek 20 minuta, pozvala je roditelje na veći angažman u razvoju kritičkog promišljanja o sigurnosti i zaštiti djece i mladih na internetu. Cijelu njezinu poruku možete pogledati ovdje.

Ovogodišnji program CSI-a obuhvatio je Zoom webinar za djecu i mlade “Gdje si ti u digitalnoj džungli?” na kojem su sudjelovali popularni youtuberi i drugi gosti, te webinar “Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad u digitalnom okruženju” koji je pratilo više od 200 nastavnika i stručnih suradnika. Njima se na početku skupa kao uvodničar obratila i pravobraniteljica za djecu. Zbog povećane aktivnosti djece na internetu, što je dodatno potencirano u doba pandemije i drugih aktualnih teškoća, povećani su i brojni rizici za djecu, poput nasilja, povrede privatnosti, izloženosti štetnim sadržajima i drugog, te je stoga nužno osnaživanje svih stručnjaka koji rade s djecom za bolje snalaženje i rad u digitalnom okruženju, navela je H. Pirnat Dragičević. Istaknula je važnost takvih edukacija te naglasila da je važno ohrabriti djecu, stručnjake i roditelje te im ukazati na mogućnosti koje digitalni svijet pruža, uz sve mjere zaštite. Učinimo digitalno okruženje dostupnim, poznatim i sigurnim za djecu, poručila je.

Ostali izlagači na webinaru bili su doc. dr. sc. Lucija Vejmelka sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ines Lazarević Rukavina iz Odsjeka za prevenciju nasilja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te psihologinja Kristina Krulić Kuzman iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Više o sveukupnim aktivnostima namijenjenim djeci i odraslima potražite na www.csi.hr.