Za sigurnost djece u prometu

Za sigurnost djece u prometu

mila-mj2Na konferenciji za novinare, koju su 3. rujna 2009. organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski autoklub kako bi pozvali vozače na oprez i pojačanu brigu o djeci u prometu, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je na opasnosti kojima su djeca često izložena i zbog nemara odraslih te nepostojanja nogostupa i ugibališta za zaustavljanje školskih autobusa.

U ponedjeljak započinje nova školska godina pa će se na cestama u Hrvatskoj naći i oko 40 tisuća novih sudionika u prometu koji kreću u prvi razred. Tim povodom će policijski službenici obići sve osnovne škole i prvaše upoznati s pravilima ponašanja u prometu, podijeliti edukativne materijale i sigurnosne fluorescentne trake kako bi ih vozači bolje uočavali u prometu. Policija će u sklopu tradicionalne akcije “Djeca prijatelji u prometu” u rujnu pojačano nadzirati ceste i raskrižja.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je poginulo 17 djece, među kojima njih 12 kao putnici u autu, a petero kao pješaci, dok je lani u istom razdoblju stradalo 14 djece. Tijekom proteklih deset godina na hrvatskim je prometnicama poginulo 233 djece, ozlijeđeno ih je 17.543, a najčešće stradavaju djeca u dobi od 10 do 14 godina i tinejdžeri u od 15 do 18 godina. Posebno zabrinjava to što djeca danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima, što upućuje na nepropisan prijevoz djece na prednjem sjedalu ili nevezane na stražnjim sjedalima i bez prikladnih auto-sjedalica.

Na skupu je govorila i pravobraniteljica za djecu upoznavši prisutne s brojnim aktivnostima koje Ured poduzima u području prometa, pozdravljajući hvale vrijednu akciju HAK-a i MUP-a. Podsjetila je na inicijative Ureda u pogledu Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca te na preporuke koje je Ured uputio osnivačima škola vezano uz organiziranje prijevoza djece, kao i druge preporuke za zaštitu djece u prometu, uključujući poziv da se u odgojno-obrazovne programe, počevši od dječjih vrtića, uvrste sadržaji koji imaju za cilj osposobljavanje za sigurno sudjelovanje u prometu te promicanje i podizanje razine prometne kulture.

Pozvala je i roditelje na poseban oprez te da svojim primjerom pokazuju djeci kako se ispravno ponašati u prometu, a zamolila ih je i da ne puše u automobilima dok voze djecu te da ne koriste mobitel u vožnji, budući da takve aktivnosti umanjuju pažnju vozača i povećavaju rizik od neželjenih događaja.

S ciljem što kvalitetnije zaštite djece u prometu u cijeloj Hrvatskoj će se 5. i 6. rujna organizirati prometno-edukativna akcija “Sigurno i vješto u prometu 2009.” Sa središnjom manifestacijom u Zagrebu na Jarunu 5. rujna. (FotoFaH)