Započela kampanja protiv nasilja nad djecom u obitelji “Iza vrata”

Započela kampanja protiv nasilja nad djecom u obitelji “Iza vrata”

Od 10. travnja ove godine započela je kampanja “Iza vrata”, koju zajedno provode MUP, Poliklinika za zaštitu djece i agencija Degordian s ciljem da se potakne građane da u uvjetima pandemije i ograničenih socijalnih kontakata pomognu u otkrivanju i prijavljivanju slučajeva nasilja nad djecom u obitelji. Kampanja putem svojih vizuala upućuje sljedeću tekstualnu poruku: ” IZA OVIH VRATA ŽIVI MIA. Umjesto u školi ili na igralištu, ove dane provodi u zatvorenom, No, Mijin se život razlikuje od života njezinih prijatelja. JER MIA JE ZATVORENA SA ZLOSTAVLJAČEM. PREPOZNAJ MIJU U SVOM ULAZU I NAZOVI 192. Svaki poziv može pomoći.”
Ideja nositelja kampanje jest da djece kao što je Mia ima među nama više nego što mislimo i da ih ne smijemo ostaviti samima. Stoga je važno imati na umu da naš poziv doista može pomoći i spasiti neko dijete od nasilja.

U informacijama  o kampanji navodi se da je, prema podacima Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, tijekom djetinjstva fizičko zlostavljanje doživjelo 16-25 % djece u Hrvatskoj, isto toliko djece doživljava emocionalno zlostavljanje, dok je seksualno zlostavljano svako peto dijete.

Danas, organizacije diljem svijeta upozoravaju na “epidemiju zlostavljanja” do koje bi moglo doći zbog mjera izoliranja radi sprečavanja zaraze koronavirusom,  budući da se na taj način djeci i mladima smanjuje mogućnost povjeravanja drugim odraslim osobama kao što su učitelji, liječnici, psiholozi, koji bi mogli prepoznati njihovu izloženost nasilju i pomoći da ih se zaštiti.

Budući da su ovih dana privremeno zatvorena vrata institucija koje bi građani inače alarmirali zbog različitih oblika nasilja nad djecom, provoditelji kampanje pozivaju sve ljude da “odškrinu svoja vrata” i obrate pozornost na djecu u svojoj blizini. Pozivaju ih da prepoznaju znakove nasilja – vikanje, razbijanje, plač i obavijeste o tome policiju.

Više o kampanji “Iza vrata” i porukama njezinih provoditelja doznajte na stranici https://policija.gov.hr/vijesti/iza-ovih-vrata-zivi-mia/4591, gdje možete pogledati i prigodni videospot.