Započeli dani srednjoškolskog filma u Karlovcu

Započeli dani srednjoškolskog filma u Karlovcu

U Karlovcu se od 6. do 10 rujna 2022. održava 27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival (FRFF), koje zajednički organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Filmska revija mladeži je središnja nacionalna manifestacija srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a FRFF ima i međunarodni karakter, te dovodi i brojne srednjoškolce i studente iz cijeloga svijeta. O tome da su ove manifestacije prepoznate na međunarodnoj razini najuvjerljivije svjedoči broj prijavljenih filmova – čak 1364. Od svih njih za festival je izabrano ukupno 63 filma, među kojima su mnogi iz Hrvatske, a selektori su bili filmologinja dr. sc. Ana Đordić, filmski kritičar dr. sc. Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić. . Organizatori festivala istaknuli su da ih posebno veseli to što se nakon dvije izazovne pandemijske godine festivali napokon održavaju uživo i tako omogućuju direktan kontakt i komunikaciju srednjoškolskih filmaša iz cijeloga svijeta.

Festival je svečano otvoren 6. rujna u „kinu pod zvjezdama“ na Foginovom kupalištu na rijeci Korani. Okupljene su tom prilikom pozdravile, uime organizatora, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a Sanja Zanki Pejić i voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić koji kontinuirano podržava ovu manifestaciju, ravnatelj Hrvatskog audivizualnog centra Chris Marcich i drugi.

Proteklih godina običaj je da se na otvaranju festivala, kroz program pod nazivom “Žuti reflektor”, prikazuju uspješni filmovi autora koji su svoje prve korake kao filmski autori ostvarili upravo na učeničkim filmskim revijama. Tako je ove godine predstavljen redatelj Dario Lonjak i njegov prvi dugometražni igrani film “Divljaci”, snimljen ove godine, a publika je iste večeri imala priliku vidjeti i film koji je snimio prije dvadesetak godina kao učenik osnovne škole.

O najboljim filmskim radovima mladih odlučivat će ocjenjivački sud koji ove godine čine norveška filmašica Martha Otte, hrvatski glumac Frano Mašković te filmski redatelj Dario Lonjak.  Uz stručni žiri nagrade dodjeljuje i žiri mladih iz Hrvatske, Italije i Austrije. Osim nagrada za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu, dodjeljuje se i nagrada “Žuta zastava” filmu koji promiče borbu protiv nasilja.

Pored službenog natjecateljskog programa, revija i festival naglasak stavljaju na edukativni program, te mladima nudi rasprave i analize filmova u formi radionica i predavanja.

Djeci u Karlovcu u okviru festivala je ponuđen program pod naslovom “Najbolje iz dječje filmske kuhinje” koji prikazuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja ove godine obilježava 60. rođendan. Projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce. Na taj će način oni moći usvojiti nova filmska znanja, raspravljati sa svojim vršnjacima o važnim temama, a možda će ih dječji filmovi potaknuti da se i sami okušaju u stvaranju filmova.

Na otvaranju Filmske revije mladeži i FRFF-a u Karlovcu bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.