Zaštita djece od nasilja putem interneta

Zaštita djece od nasilja putem interneta

Internet_PoliklinikaUred za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba zajedno su organizirali Okrugli stol “Nasilje nad djecom i među djecom putem Interneta”, koji je održan 17. veljače 2012. u Konferencijskoj dvorani Poliklinike.

Na početku, sudionike skupa pozdravili su zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba dr. Domagoj Štimac i Luka Mađerić, kao predstavnik Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, a potom su uslijedila izlaganja istaknutih stručnjaka u području zaštite djece na internetu. Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Ministarstvu unutarnjih poslova, govorila je o ulozi policije u suzbijanju kaznenih djela na štetu djece počinjenih putem suvremenih tehnologija.

Marija Krmek, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba predstavila je istraživanje o izloženosti djece različitim oblicima nasilja i neugodnim iskustvima putem interneta. Martina Tomić-Latinac iz UNICEF-ovog  ureda za Hrvatsku prikazala je program prevencije elektroničkog zlostavljanja koji je provođen u školama pod nazivom “Prekini lanac!”, a popraćen je i priručnikom za učitelje.

Ivana Jović, predstavnica radne skupine stručnjaka za sprečavanja zlouporaba na internetu,  u svom je izlaganju dala pregled načina na koji se internet zloupotrebljava u cilju provođenja nasilja nad i među djecom, primjerice, putem društvenih mreža, chata, foruma itd.

Vesna Katalinić, programska koordinatorica Hrabrog telefona prikazala je iskustva Hrabrog telefona, u području zaštite djece od opasnosti na internetu, prikazavši i radionice za djecu i roditelje u Maloj kući Borovje u Zagrebu.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici struke iz sustava odgoja i obrazovanja, CARNET-a, policije, socijalne skrbi, UNICEF-a, udruga i drugih. U raspravi je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.