Zaštita prava djece u domovima za djecu s poremećajima u ponašanju

Zaštita prava djece u domovima za djecu s poremećajima u ponašanju

DelinkvencijaPravobraniteljica Mila Jelavić sastala se 8. studenoga 2012. s Bernadette McNally direktoricom Zaklade za zdravlje i socijalnu skrb iz Belfasta u Sjevernoj Irskoj, i njezinom asistenticom Catherine Niković, s kojima je razgovarala o twinning projektu “Unapređenje kapaciteta stručnjaka za zaštitu prava i interesa djece i mladih smještenih u domove za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju”, koji se od rujna ove godine provodi u Hrvatskoj.

 

Navedeni projekt, u okviru komponente IPA,  provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Ministarstvom zdravstva, socijalne skrbi i javne sigurnosti Sjeverne Irske te s neprofitnom agencijom Vlade Sjeverne Irske – Northern Ireland Co-operation Overseas Ltd. (NI-CO). Projekt vrijedan 611.111 eura financira Europska unija, a trajat će do prosinca 2013. godine. Cilj projekta je poboljšati zaštitu prava i interesa djece i mladih smještenih u domove za djecu s poremećajima u ponašanju, a putem unapređivanja kompetencija stručnjaka zaposlenih u domovima te poboljšanja suradnje i koordinacije među tijelima nadležnim za zaštitu ove skupine djece.

Tom prilikom savjetnica u twinning projektu B. McNally predstavila je aktivnosti projekta i naglasila kako je riječ o ravnopravnoj razmjeni stručnih znanja i iskustva s ciljem postizanja rezultata po mjeri krajnjih korisnika  projekta u njihovom profesionalnom i životnom kontekstu. Radi stjecanja šireg uvida i boljeg razumijevanja problema u Hrvatskoj, stručnjakinja iz Sjeverne Irske konzultira se s tijelima u Hrvatskoj te naglašava potrebu za partnerstvom i suradnjom. Navela je i da se predviđene aktivnosti odnose na podršku djeci i mladima prilikom izlaska iz doma, zatim na trening zaposlenika u domovima, kojim će se unaprijediti njihove vještine za rad s djecom i njihovim roditeljima te na prevenciju sindroma „pregorijevanja“ u poslu (burn out) i povišene razine stresa koji se često pojavljuju u ovim profesijama zbog težine i složenosti posla. Gošća je iskazala interes za perspektivu pravobraniteljice za djecu u odnosu na ovu problematiku te najčešća područja kršenja prava djece s poremećajima u ponašanju, koja su smještena u domove. Nakon razmjene iskustava i mišljenja, u kojem je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice Sanja Vladović, pravobraniteljica je iskazala podršku projektu i zainteresiranost za njegovo praćenje te je dogovorena daljnja suradnja.