Zatvaranje projekta “Jačanje identifikacije žrtava trgovanja ljudima”

Zatvaranje projekta “Jačanje identifikacije žrtava trgovanja ljudima”

trgovanje ljudimaU Hrvatskome saboru 16. srpnja 2013. održana je svečanost zatvaranja twinning projekta “Jačanje identifikacije žrtava trgovanja ljudima”, financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2010. Organizatori skupa bili su Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Na skupu su sudjelovali veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj Cosmin George Dinescu te voditelj ovog projekta za Rumunjsku i  ravnatelj Nacionalne agencije protiv trgovanja ljudima Romulus Nikolae Ungureanu. Na svečanosti je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Uvodnim riječima skupu su se obratili predstavnica Predstavništva Europske komisije u RH Mirella Rašić te veleposlanik Rumunjske u RH Cosmin George Dinescu. O projektu su govorili voditelji projekta za Republiku Hrvatsku i Rumunjsku – ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Branko Sočanac te  ravnatelj rumunjske Nacionalne agencije protiv trgovanja ljudima Romulus Nikolae Ungureanu.

Istaknuta je važnost provođenja ovoga projekta a voditelji su i prezentirali postignute rezultate:

–         Provedeno istraživanje o glavnim trendovima vezano uz trgovanje ljudima u RH

–         Poboljšanje učinkovitosti sustava identifikacije žrtava trgovanja ljudima u RH

–         Izrada smjernica vezanih uz identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima

–         Pripremljena kampanja za podizanje javne svijesti

B. Sočanac naglasio je važnost suradnje i partnerstva institucija na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini u vezi s ovo temom. Istaknuo je da su provedene brojne aktivnosti unutar projekta, da je educirano dosta stručnjaka iz policije, centara za socijalnu skrb i državnih odvjetništava. Najavio je i početak kampanje u prigodi Međunarodnog dana protiv trgovine ljudima 18. listopada 2013.

Istaknuto je da je trgovanje ljudima jedan od najokrutnijih primjera kršenja ljudskih prava usmjerenih na nezakonitu dobit. Također je naglašena potreba nastavka jačanja kapaciteta svih sudionika u borbi protiv trgovanja ljudima te potreba poboljšanje učinkovitosti identifikacije žrtava trgovanja ljudima.