Završen 14. Festival prava djece

Završen 14. Festival prava djece

Proglašenjem najboljih filmova završen je 14. Festival prava djece, u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, koji se održavao u nekoliko gradova u Hrvatskoj i online od 12. listopada do 15. studenog 2022. Kao središnja tema ove je godine odabrano mentalno zdravlje djece i mladih, a na festivalu je sudjelovalo više od 34.000 učenika iz više od 400 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Osim projekcija filmova, održanih radionica, okruglog stola, učenici su kroz sadržaje festivala ujedno i stekli uvid u filmsko stvaralaštvo svoje generacije.

“Filmska umjetnost determinira sumu različitih grana umjetnosti, od vizualne i dramske, do glazbene i likovne, te baš iz tog razloga dječje filmsko stvaralaštvo predstavlja bitan element ovoga festivala. Potičući kreativnost, a posljedično i kritičko promišljanje i uključivost, dječje filmsko stvaralaštvo nastaje od djece i mladih – za djecu i mlade, ali i sve ostale članove društva i zaljubljenike u film”,  rekao je glumac Paško Vukasović, umjetnički direktor Festivala prava djece, na otvaranju ove vrijedne manifestacije.

Članovi Žirija djece i Žirija mladih odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj. Članovi žirija, učenici osnovnih i srednjih škola iz raznih mjesta Hrvatske, okupili su se u Zagrebu na dvodnevnoj edukaciji, gdje su zajedno pogledali sve filmove iz selekcije dječjeg stvaralaštva i selekcije stvaralaštva mladih te potom, uz stručno vodstvo filmske kritičarke Višnje Vukašinović, dali osvrt na ovogodišnje filmove i odabrali favorite.

U kategoriji Dječjeg stvaralaštva najboljim filmom proglašen je dokumentarni film “U nadi je spas”, Osnovne škole Ivana Novaka iz Macinca. U obrazloženju se navodi da film ima jako puno potencijala jer budi svijest o uvjetima života djeteta u udomiteljskoj obitelji, ali i pokazuje da to može biti dobro rješenje u skrbi o djetetu. Glavna junakinja ovog filma svojom dirljivom ispoviješću budi nadu i drugoj djeci koja se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji te im olakšava život u tako izazovnoj situaciji.

Francuski igrani film “Putem papira”, redateljice Nathalie Dunselman, proglašen je najboljim u kategoriji Stvaralaštva mladih. U obrazloženju se navodi: “Film istražuje izazove u životu djece razvedenih roditelja na kreativan način i poziva nas da se fokusiramo na ono pozitivno u zahtjevnim situacijama”.

Svi filmovi koje su snimila djeca, učenici osnovnih i srednjih škola, selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza te su bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice festivala www.festivalpravadjece.com. Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

Partneri u organizaciji 14. Festivala prava djece bili su Ured pravobraniteljice za djecu, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatski filmski savez. Ovaj program provodi se uz financijsku potporu Grada Zagreba, Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra.