Završio 13. Festival prava djece – dječji film kao poziv na dijalog

Završio 13. Festival prava djece – dječji film kao poziv na dijalog

Na upravo završenom 13. po redu Festivalu prava djece, sudjelovalo je čak 28 tisuća učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući online modelu održavanja, koji je pokrenut prošle godine zbog pandemije, i ove su godine filmove mogli vidjeti djeca i mladi  iz manjih mjesta kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina. Zahvaljujući prilagodbi filmova osobama s oštećenjem sluha i vida, uključilo se i 60 slijepe i slabovidne te 40 gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, što je jedna od glavnih misija ovoga festivala.

“Super su filmovi, ne mogu vjerovati da su to snimila djeca”; “Sviđa mi se što smo nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke”; “Bilo je super, zanimljivo je raspravljati i čuti kako svi shvaćamo stvari na različit način” – samo su neke od povratnih informacija djece koja su sudjelovala.

“Ovo nam pokazuje da djelujemo u ispravnom smjeru. Djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi, ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i da kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij”. ističu iz Alternatora, organizatora Festivala.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza te su bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenog.  Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

Ove godine novost Festivala bio je i dječji žiri – učenici osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj, a izabrani su filmovi “#STOPcyberbullyingu” iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i “CITSALP” iz Filipina (srednjoškolska selekcija). Time je ove godine fokus u potpunosti bio na djeci i mladima – ne samo na njihovim filmovima, već je Festival i otvoren panelom, održanim 12. listopada 2021., na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza.

U sklopu  festivala je, kao i prošle godine, ostvarena suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom, te su se na HRT 3 emitirali zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije iz festivalskog programa “Dobre vibracije”, koji su također bili prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.

Festival prava djece pod već poznatim motom “Mali festival za velike teme”, koji se i ove godine prezentirao putem svih ekrana – od web, Facebook i Youtube stranica festivala do HRT-a – na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, no istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival je i ove godine održan u organizaciji  Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.