Zbornik “Djeca i konfliktni razvodi” predstavljen u Splitu

Zbornik “Djeca i konfliktni razvodi” predstavljen u Splitu

Gornji1PA222472Pravobraniteljica Mila Jelavić pozvala je predstavnike centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, policije te zdravstvenih, socijalnih, pravosudnih i obrazovnih ustanova, kao i udruga koje rade s djecom, iz cijele dalmatinske regije na predstavljanje zbornika “Djeca i konfliktni razvodi” u Splitu 22. listopada 2010.

Osamdesetak sudionika skupa, održanog u dvorani Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije, tom je prilikom poslušalo izlaganja istaknutih stručnjaka iz područja prava, psihologije, psihijatrije i socijalnog rada, koji su autori pojedinih dionica u zborniku. Pravobraniteljica Mila Jelavić uvodno je govorila o zborniku i problematici manipulacije djecom tijekom razvoda braka, koja proteklih godina vidljivo raste i čini znatni dio slučajeva kojima se bavi i njezin Ured, kao i druge ustanove za zaštitu djece. To je jasno upozorenje da institucije i stručnjaci hitno moraju unaprijediti postojeću praksu, načine rada i raspoložive resurse, kako bi osigurali učinkovitiju zaštitu prava djece.

Voditeljica dijagnostike i tretmana u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba dr. Bruna Profaca govorila je o obilježjima konfliktnih razvoda, ističući da je važno poduzeti više mjera kako bi se roditelje navelo na promjenu ponašanja, odnosno kako bi se zaustavila njihova manipulacija djetetom. Docentica na Pravnom fakultetu u Osijeku dr. Branka Rešetar prikazala je domaću i međunarodnu praksu u osiguravanju prava djeteta na izražavanje mišljenja u postupcima razvoda braka roditelja. Voditeljica Odjela dječje i adolescentne psihijatrije Poliklinike za rehabilitaciju u Splitu dr. Silvana Krnić upozorila je da su mnogi konfliktni razvodi, zbog kojih djeca najviše ispaštaju, rezultat zanemarenih psihičkih teškoća roditelja te da se društvo mora više angažirati kako bi na vrijeme prepoznalo i preveniralo takvu eskalaciju problema. Milena Drlje iz Centra za socijalnu skrb Split iznijela je niz primjera iz prakse, kao i teškoće s kojima se susreću djelatnici centara koje otežavaju djelotvornu i pravovremenu zaštitu interesa djece. Odvjetnica Zdenka Monterisi upozorila je na teškoće koje je uočila u djelovanju pravosudnog sustava, kad je riječ o konfliktnim razvodima te je apelirala na odvjetnike i suce da se dodatno educiraju kako bi razumjeli ponašanje roditelja  i potrebe djeteta i donosili odluke koje su u skladu s djetetovim pravima i njegovim najboljim interesom.

Na kraju je savjetnica Branka Reić Kukoč, koja je vodila skup, podsjetila na aktivnosti, inicijative i preporuke pravobraniteljice za djecu koje su ostvarene u protekle tri godine i iz kojih je proizašao i zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”. On može pomoći stručnjacima različitih profila koji se susreću s tom problematikom da bolje razumiju njezinu složenost i da, kao što nalaže Konvencija o pravima djeteta, u svojem djelovanju uvijek nastoje slijediti najbolji interes djeteta.