Zoom susret s djecom iz Kuće sv. Josipa u Hrvatskom Leskovcu

Ured pravobraniteljice za djecu nedavno je organizirao posjet Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu, Hrvatske provincije karmelićanki BSI, u Hrvatskom Leskovcu. Tom prilikom savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Nina Ćurčić razgovarale su s predstojnicom toga doma za djecu socijalnom radnicom s. Alojzijom Cifer, socijalnim radnicama s. Blaženkom Zelenikom i s. Katarinom Pišković te psihologinjom Dubravkom Nikšić.

U pratnji djece obišle su tri kuće u kojima živi 30 djece i mladih iz raznih krajeva Hrvatske. Također su razgovarale s djecom i mladima o njihovom sudjelovanju u organizaciji života u domu, kao i o mogućim poboljšanjima, prednostima i nedostacima online nastave, načinu provođenja slobodnog vremena tijekom trajanja pandemije, te o odnosu s odgajateljima i stručnim djelatnicima.

Pozitivno ozračje u toj ustanovi i dobra iskustva djece bili su poticaj pravobraniteljici Helenci Pirnat Dragičević da pozove djecu iz Kuće sv. Josipa na “Zoom sastanak”, koji je ostvaren 16. studenoga 2021. U razgovoru je sudjelovalo petero djece i mladih u dobi od 14 do 18 godina i psihologinja Dubravka Nikšić. Uz pravobraniteljicu, razgovoru su se pridružile i njezine savjetnice Lidija Petrović, Nina Ćurčić, Davorka Osmak Franjić i Maja Flego.

Pravobraniteljicu je ponajprije zanimalo kako se na život djece odrazila koronakriza – u školi i u domu, kako se suočavaju i nose s novim pravilima, jesu li im krizne mjere donijele i neke korisne promjene u dnevnoj rutini. “Mnogo toga se promijenilo i nama i svima oko nas, ponekad je naporno nositi masku i primjenjivati sva ta nova pravila, ali mi se držimo mjera i nadamo se da će i to brzo proći” – odgovorili su. Ističu da im je ipak u njihovoj situaciji velika prednost bila to što Kuća sv. Josipa raspolaže velikim vanjskim prostorom po kojem se uvijek mogu šetati, igrati, voziti bicikl, rolati, baviti se raznim sportovima – nogometom, odbojkom, košarkom, badmintonom.

Ističu i da je dobro što ih je u domu mnogo pa uvijek imaju društvo, a upravo ih je prošlogodišnji lockdown potaknuo da se više usmjere jedni drugima kao pomoć i podrška. “Više smo bili zajedno, bolje se upoznali, povezali se međusobno i mi stariji i oni mlađi, te smo još više pomagali jedni drugima”, naveli su, opisujući kako su pokušali i uspjeli negativne okolnosti kreativno nadograditi u nešto pozitivno i dobro za sve njih.

Dio razgovora bio je posvećen dječjoj participaciji, odnosno pravu na sudjelovanje – u školi, domu, široj zajednici, te su djeca govorila o tome kako funkcioniraju vijeća učenika u njihovim školama, te kako se dogovaraju s odgajateljicama o organizaciji života, učenja i odmora u Kući sv. Josipa. No, očito im je najdraži oblik participacije to što im se omogućava i pomaže da sami osmisle zajedničke zabave i rođendanske proslave, kad nerijetko sami i kuhaju (“Uvijek to bude nešto fino što sva djeca vole”). Ponekad sami peku i rođendanske torte, što im nije teško jer među njima ima i školovanih kuhara.

Pravobraniteljicu je zanimalo i što znaju o dječjim pravima, te ih je, uz prigodnu prezentaciju, ukratko podsjetila na glavne odredbe i temeljna načela Konvencije o pravima djeteta. Pitala ih je i misle li da odrasli poznaju i poštuju njihova prava, te koja bi prava djece trebalo bolje zaštititi u društvu općenito. Dobila je od njih nekoliko vrijednih poruka o potrebi poboljšanja položaja djece, uvažavanja njihovih potreba za odmorom i osiguranja cjelovite zaštite od različitih oblika nasilja.

U završnici razgovora pravobraniteljica je pozvala djecu da joj se jave s prijedlozima o dječjim pravima kad god budu željeli na njezin kontakt namijenjen isključivo djeci: mojglas@dijete.hr.