Izbornik

17. kongres međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN)

 

U Hong Kongu je od 7. do 10. rujna 2008. održan 17. kongres međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (17th ISPCAN International Congress on Child Abuse and Neglect). U prezentaciji znanstvenih i stručnih radova dominirala je tema dječje participacije i dječje perspektive u zaštiti od nasilja.

 

Ovogodišnji kongres ujedno je i proslava 30. obljetnice djelovanja ISPCAN-a, multidisciplinarnog međunarodnog udruženja koje danas okuplja  organizacije i stručnjake različitih profila iz 180 zemalja u radu na prevenciji i tretmanu zlostavljane i zanemarene djece te na svim problemima koji se tiču suzbijanja nasilja i eksploatacije djece. Sudionice kogresa bile su   i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika. Osim prisustvovanja predavanjima i radionicama ostvaren je niz kontakata s predstavnicima različitih međunarodnih institucija i udruga. Posebno značajan bio je susret s gospođom Yanghee Lee, predsjedavajućom Odbora za dječja prava UN-a te s gospođom Cindy Kiro, povjerenicom za dječja prava Novog Zelanda.

Na kongresu su bila dodijeljena priznanja pojedincima i organizacijama koji su se posebno istakli u ovom području.   ISPCAN-ovo priznanje multidisciplinarnom timu 2008. (ISPCAN MULTI-DISCIPLINARY TEAM AWARD 2008.) predsjednica Izvršnog odbora ISPCAN-a, dr.sc. Danya Glaser, uručila je  ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba doc.dr.sc. Gordani Buljan Flander koja je s dr. Domagojem Štimcem i mr. sc. Brunom Profacom predstavljala Polikliniku te prezentirala istraživanje: Buljan Flander,G., Štimac,D. i Profaca, B.: Učinkovitost multidisciplinarnog pristupa u radu sa zlostavljanom i zanemarenom djecom. Ovo se priznanje dodjeljuje profesionalcima koji su načinili bitan pomak u tretmanu ili prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja djece u svojoj zajednici. U obrazloženju Odbora za dodjelu nagrade stoji da je prepoznato djelovanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba kao značajan doprinos zaštiti djece te da će se vizija vodstva Poliklinike odraziti i na daljnje djelovanje ISPCAN-a.