Izbornik

22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad zenamaMinistarstvo pravosuđa organiziralo je 16. rujna 2013. Okrugli stol „22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama”, kako bi obilježilo ovaj važni datum. Uz predstavnike brojnih institucija i resora, u radu skupa sudjelovali su ministar pravosuđa Orsat Miljenić, njegova pomoćnica Sanja Nola te prof. dr. sc. Petar Novoselec, voditelj radne skupine koja prati primjenu Kaznenog zakona te će eventualno pripremati njegove izmjene, pokaže li se to potrebnim. Na skupu je aktivno sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Profesor Novoselec predstavio je Kazneni zakon koji je u primjeni od 1. siječnja 2013., ističući da su važeća zakonska rješenja dobra, pravno-tehnički korektna i moderna, navodeći i razloge zašto su pojedina rješenja ugrađena u važeći zakonski tekst. Naveo je i nekoliko primjera uglavnom loše sudske prakse koja, po njegovom mišljenju, proizlazi iz nerazumijevanja sudaca o potrebi pravnoga kontinuiteta, odnosno uzimanja u obzir ranijeg nasilja u obitelji u odnosu na postojeću inkriminaciju.

U raspravi koja je uslijedila većina sudionika suglasila se da je psihičko nasilje potrebno regulirati i kroz Kazneni zakon. Naime, ostali dijelovi ranijeg članka 215a Kaznenog zakona uglavnom su dobro „pokriveni“ kroz novih 11 članaka važećeg Kaznenog zakona, dok je psihičko nasilje inkriminirano samo kroz Zakon o prekršajima. Takvo stajalište podržala je u raspravi i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je navela kako psihičko nasilje nad djecom ostavlja dalekosežne štetne posljedice na budući razvoj djece te je nužna primjerena sudska reakcija. Bez obzira na to tko je počinitelj nasilja u obitelji, djeca su, nažalost, uvijek žrtve u takvome okruženju – istaknula je pravobraniteljica.