Izbornik

Aktivizmom protiv zlostavljanja djece

Aktivizmom protiv zlostavljanja djece

svjetskidanprotivBrojnim i raznovrsnim aktivnostima Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske pridružuje se i ove godine obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga. Ovogodišnje aktivnosti pravobraniteljice, koje će se uklopiti u međunarodnu akciju “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”, bit će u znaku obilježavanja 25. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

 

Na sam Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga 2014. u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu održat će se izložba radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn nadahnutih Konvencijom o pravima djeteta. Izložba će biti otvorena za posjet školama uz najavu, a u tom će se prostoru organizirati i dodatna događanja. Najatraktivniji događaj će svakako biti debata o dosegnutoj razini zaštićenosti dječjih prava u Hrvatskoj, koju će izvesti Debatni klub “Bušmani” zagrebačke Druge gimnazije.

Prije i nakon toga u regionalnim uredima pravobraniteljice u Osijeku, Splitu i Rijeci  organizirat će se susreti s djecom iz odgojno-obrazovnih i ustanova socijalne skrbi. Održat će se  predavanja za studente koji u sklopu svojih studija slušaju kolegije o pravima djeteta. Pravobraniteljica i njezini suradnici sudjelovat će na stručnim i znanstvenim skupovima u organizaciji županijskih zavoda za javno zdravstvo ili sveučilišta u Slavonskom Brodu, Opatiji, Rijeci, i Osijeku.

U suradnji s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku i Hrvatskim filmskim savezom, Ured pravobraniteljice sudjeluje u organizaciji Festivala o pravima djece koji uključuje niz aktivnosti s djecom i za djecu od 12. do 22. studenoga, s posebnim naglaskom na inkluziji i dječjem filmskom stvaralaštvu. Tema ovogodišnjeg festivala je upravo prevencija nasilja među djecom.

Za Ured pravobraniteljice i njegovu Mrežu mladih savjetnika MMS osobito važan događaj bit će i tematska sjednica u Hrvatskom saboru posvećena preporukama koje je UN-ov Odbor za prava djeteta uputio Hrvatskoj sredinom rujna ove godine. Pravobraniteljica je inicirala ovu raspravu kako bi se zastupnici i što širi krug stručnjaka upoznao s ovim preporukama, a u raspravi će sudjelovati i članovi MMS-a kako bi naglasili važnost uključivanja djece u rješavanje svih važnih pitanja od interesa za njih.

Iz godine u godinu sve više organizacija i institucija u svijetu pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje “nulte tolerancije” spram svake vrste nasilja nad djecom. Tim povodom pravobraniteljica za djecu proteklih je godina pozivala na sustavno djelovanje u društvu kako bi se spriječilo zlostavljanje i zanemarivanje djece. Tome može pridonijeti i odgoj za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba, na svim razinama odgoja i obrazovanja, kao i osnaživanje djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju. Važno je i otvaranje široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja. U djelovanje na prevenciji nasilja potrebno je što više uključivati i samu djecu i mlade, koji mnogim svojim idejama, prijedlozima i aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women’s World Summit Foundation – WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja. Kao podlogu za aktivnosti prevencije nasilja stručnjaci okupljeni u WWSF-u ove su godine objavili novo izdanje priručnika u kojem je glavna godišnja tema ovisnost i zlouporaba droga.  Predložene su i brojne druge teme te prijedlozi mogućih poticajnih aktivnosti. Želeći uključiti djecu i mlade u preventivne akcije WWSF je izradio i posebnu web stranicu za njih pod nazivom Youth Engage koja na pristupačan i zanimljiv način objašnjava ciljeve i način prevencije te poziva mlade na akciju.