Izbornik

Besplatni telefon za žrtve kaznenih djela 116 006

Besplatni telefon za žrtve kaznenih djela 116 006

Plakat-NPC-711x1024Sredinom srpnja s radom je započeo Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, s univerzalnim europskim besplatnim brojem 116 006. Ideju i realizaciju projekta Pozivnog centra omogućili su UNDP Hrvatska i Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. Na besplatnoj telefonskoj liniji svakoga dana od 8 do 20 sati žrtve mogu dobiti informacije o svojim pravima te o institucijama i organizacijama koje im mogu pružiti odgovarajuću pomoć, a pritom će dobiti i emocionalnu podršku.

 

Na usluzi pozivateljima je 27 volontera, koji su kroz projekt “Uključivanje mladih u poboljšanje usluga za žrtve i svjedoke kažnjivih djela u Hrvatskoj” posebno educirani za rad u pozivnom centru. Usluga je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku te je mogu koristiti i stranci. Informacije o početku rada Pozivnog centra pročitajte ovdje.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osigurava:

• emocionalnu podršku žrtvama kaznenih djela i prekršaja

• informacije o pravima i načinu ostvarivanja prava

• praktične informacije

• upućuje na druge relevantne institucije i/ili organizacije civilnog društva

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja ne osigurava besplatnu pravnu pomoć ni psihološko savjetovanje.

U privitku pročitajte informativni letak o pravima žrtava i svjedoka te o Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja.