Izbornik

Budimpešta: Konferencija o zaštiti djece povratnika iz zemalja EU

Budimpešta: Konferencija o zaštiti djece povratnika iz zemalja EU

Terre des hommse 421  72 pixelsU Budimpešti je 23. i 24. lipnja 2014. održana međunarodna konferencija pod naslovom “Praćenje povratka djece/maloljetnika iz zemalja članica EU”, koju je organizirala zaklada Terre des hommes, uz potporu EU fonda, u sklopu projekta AIDAH.

 

Kao predstavnik Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske na konferenciji je sudjelovao savjetnik Darko Laksar.  Teme izlaganja bile su: Aktivnosti i dosadašnji rezultati istraživanja projekta AIDAH u radu sa 120 djece u šest zemalja na Balkanu, koja su vraćena iz zemalja članica EU; Rad s jako ugroženom djecom; Razgovor predstavnika zemalja porijekla djece (Albanija, Kosovo, Crna Gora) o pomoći i mogućnostima prilagodbe djece nakon povratka; Razgovor predstavnika zemalja članica EU (Austrija, Francuska, Grčka, Mađarska) o pravilnom provođenju praćenja stanja djece nakon povratka. Na konferenciji su održane i radionice o ostvarivanju komunikacije između zemlje odredišta i zemlje porijekla djece, radi prevladavanja uočenih prepreka.

Naglasak je bio na učvršćivanju zakonskog okvira koji bi stručnjacima iz zemalja EU omogućio praćenje stanja i uvjeta u kojima djeca žive u zemljama porijekla, a s ciljem da se već ondje zaštiti najbolji interes djeteta kroz pravodobno poduzimanje mjera domicilnoga sustava socijalnih službi.

Naročito je istaknuta važnost ispitivanja i prikupljanja obavijesti o okruženju u koje se djeca vraćaju, i to prije donošenja odluke o povratku. Naime, izneseni su primjeri u kojima su, unatoč potpisanim dvostranim ugovorima i protokolima o postupanju pri povratku djece u zemlju porijekla, djeca vraćena bez prethodne obavijesti, bez neophodnih osobnih stvari, odjeće i pratnje te bilo kakvih podataka o roditeljima ili rodbini koja bi trebala ubuduće skrbiti o djeci.