Izbornik

Child in the City: webinar “Budimo povezani u vrijeme Covida”

Organizacija Child in the City održala je 22. rujna 2020. webinar pod naslovom “Budimo povezani u vrijeme Covida” (CitC – Making Connections in times of COVID-19), koji je pratilo više od 100 sudionika iz 28 zemalja. Jedna od njih bila je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Tim Gill, stručnjak za dječju igru i znanstvenik iz UK predstavio je zanimljive projekte „ulica za igranje“ iz Tirane i Ghenta u vrijeme epidemije, kao promjene i intervencije u prometnoj i gradskoj infrastrukturi čime je proširen prostor za zdravije kretanje – vožnju biciklom, pješačenje, rolanje i prostor za dječju igru – pogotovo oko škola, a parkirališta su pretvorena u mjesta za druženje. Naglasio je važnost kreiranja i dostupnosti aktivnosti i prostora za djecu u gradovima prijateljima djece.

Jon Sigfusson, stručnjak za zdravlje djece i predsjednik udruge Planet Youth govorio je o programima na Islandu zadnjih 20 godina koji su bitno smanjili upotrebu alkohola, droge i pušenje među djecom. On smatra da kampanje tipa”reci ne drogi/alkoholu/cigareti” nisu dovoljne, već treba mijenjati okolinu koja će umanjiti rizik za ovisnička ponašanja, nakon čega će doći do promjene ponašanja mladih, a ne samo do promjene njihovih stavova. U takvu vrstu programa lokalne zajednice, gradova i općina uključeni su i timovi aktivista i stručnjaka koji su djecu zatečenu kasno noću na ulici potiču na povratak kući, a roditelje se educira o tome  kako postavljati pravila i dogovarati s djecom produktivna ponašanja. Upozorio je i da  se u vrijeme epidemije COVID-19 ne bi smjelo zaboraviti pandemiju zloupotrebe droga.

Helen Jarvis, profesorica urbane geografije sa Sveučilišta Newcastle upozorava da nije dovoljno da planeri, arhitekti i političari kreiraju pametne gradove već je nužno imati gradove koji su gostoljubivi i u kojima se smanjuju socijalna izolacija i osamljenost koje ugrožavaju zdravlje djece i roditelja.

Zaključak ovoga webinara bio je kako se čini da djeca nisu fizički pogođena koronavirusom kao odrasli, ali postoji problem utjecaja ove epidemije na njihovo mentalno zdravlje i dobrobit.