Izbornik

Dan planeta Zemlje – 22. travnja

Dan planeta Zemlje – 22. travnja

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja “Međunarodnim danom majke Zemlje”. Danas se taj dan obilježava u cijelom svijetu kako bi se ojačala svjesnost ljudi o važnosti očuvanja okoliša, te kako bi ih se potaknulo na razmišljanje i djelovanje u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Proteklih godina i generacije djece i mladih osvijestile su problem onečišćenja Zemlje te i oni sve češće, u svojim nastojanjima da odrastaju u čistom i zdravom okolišu, upozoravaju kako postoji „samo jedan planet Zemlja“. Prosvjedi koje je započela petnaestogodišnja Greta Thunberg, kada je 2018. umjesto odlaska u školu odlučila prosvjedovati ispred švedskog parlamenta tražeći smanjenje emisija stakleničkih plinova, a zatim su mladi  diljem svijeta ujedinjeno počeli organizirati prosvjede pod nazivom Fridays for Future, smatraju se početkom globalnog klimatskog pokreta. Mladi ističu kako prosvjeduju za svoju budućnost, ukazuju na globalno zatopljenje, poplave, potrese, nedostatak hrane, siromaštvo i bolesti koje se javljaju kao posljedica klimatskih promjena.

Održivi razvoj te zaštita okoliša i prirode sve više postaju prioritet u Europi, Europska unija donosi Europski zeleni plan te jamči klimatski neutralnu Europu te očuvanje prirodnog okoliša. Europska mreža pravobranitelja za djecu ENOC, čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu RH, kao središnji problem kojim će se baviti tijekom 2022. izabrala je temu “Dječja prava i klimatska pravda”. Na svoj način tom će se temom baviti djeca i mladi iz Europske mreže mladih savjetnika pravobranitelja za djecu ENYA (European Network of Young Advisors) putem ENYA projekta o klimatskoj pravdi (ENYA 2022, Let’s Talk Young, Let’s Talk About Climate Justice). Ured pravobraniteljice za djecu sudjeluje u ovom projektu te je u njega uključio članove svoje Mreže mladih savjetnika (MMS) i Foruma mladih 16+ (FM 16+), a oni će, zajedno s mladima iz još 15 europskih država, donijeti vlastite preporuke i prijedloge za zaštitu prava djece u kontekstu klimatskih promjena i ostvarenja klimatske pravde.

Ove je godine i Odbor za prava djeteta Ujedinjenih naroda objavio javni poziv djeci i mladima u dobi do 17 godina za sudjelovanje u online konzultacijama o temu okoliša i klimatskih promjena. Naime, u pripremi je novi Opći komentar UN-ovog Odbora za prava djeteta koji će se baviti upravo zaštitom dječjih prava u kontekstu klimatskih promjena. Stoga Ured pravobraniteljice za djecu poziva djecu i mlade uključene u MMS i  FM 16+, kao i svu drugu zainteresiranu djecu i mlade, da se uključe u ove konzultacije i da se i njihov glas čuje u vezi s pravima djece na zdrav okoliš – u Hrvatskoj i u svijetu.

Djeca i mladi različitim akcijama i manifestacijama žele upozoriti na potrebu bolje i učinkovitije politike zaštite planeta Zemlje od globalnog onečišćenja i štetnih učinaka klimatskih promjena, te potaknuti odrasle da osvijeste problem zagađenja okoliša. Dan planeta Zemlje još je jedna vrijedna prilika da se svi suočimo s tim problemom i pokušamo dati vlastiti doprinos njegovu rješavanju.