Izbornik

Deseta obljetnica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba

Deseta obljetnica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba

poliklinika.Gordana i MilaPoliklinika za zaštitu djece grada Zagreba obilježila je deset godina postojanja i rada svečanošću koja je održana 7. veljače 2013. godine u Staroj gradskoj vijećnici. U uvodnom pozdravu ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander istaknula je da je u svojih 10 godina rada Poliklinika pomogla tisućama djece i njihovim obiteljima. Više od 10.000 djece bilo je u tretmanu stručnjaka Poliklinike, a najviše njih (2500) bilo je svjedocima obiteljskog nasilja, što ukazuje na najrašireniji problem u području zaštite djece. Bilo je, zatim, 800 seksualno zlostavljane djece, 800 fizički zlostavljane djece te oko 1000 zanemarene djece.

 

Budući da su jedina Poliklinika ovoga tipa u Hrvatskoj, gotovo polovina od ukupnog broja djece dolazi iz mjesta izvan Zagreba.

Svečanosti su nazočili brojni državni i gradski dužnosnici: predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik gradske skupštine Davor Bernardić, predstavnici mnogih institucija, stručnjaci i suradnici Poliklinike.

Na svečanosti su bile i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Davorka Osmak Franjić. U prigodnom obraćanju pravobraniteljica je naglasila važnost Poliklinike kao mjesta na kojem su mnoga djeca dobila pomoć, istaknuvši osobitu vrijednost njezina multidisciplinarnog pristupa djeci. Poliklinika je po svome radu postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, a ujedno je i primjer dobre prakse u okviru Vijeća Europe. Pravobraniteljica je podsjetila kako je njezin Ured u više navrata preporučivao da se, po uzoru na  Polikliniku, osnuju iste ili slične institucije i u dalmatinskoj i slavonskoj regiji, kako bi djeca u tim regijama, u slučaju potrebe, imala istu kvalitetnu uslugu kao i ona u Zagrebu. Unatoč brojnim konkretnim aktivnostima pravobraniteljice usmjerenih tome cilju, on je zasad još daleko od ostvarenja. Ipak, M. Jelavić je naglasila da od tog prijedloga ne odustaje te će svoju preporuku iznova ponavljati nadležnima, sve dok se ona ne realizira.